Nieuws

Zoom lanceert Zoom 5.0, met verbeterde beveiliging

De lancering van Zoom 5.0 is voor de videochatapplicatie een belangrijke mijlpaal in het verbeteren van het privacybeleid.

Zoom heeft afgelopen weekend de update Zoom 5.0 uitgerold. Naar eigen zeggen bevat deze update de meest geavanceerde beveiligingsinstellingen tot op heden. En die verbeteringen zijn ook broodnodig, want de veiligheidsproblemen van Zoom waren al lang geen publiek geheim meer. Het deed vele organisaties Zoom de rug toekeren.

De belangrijkste aanpassing die Zoom 5.0 met zich meebrengt, is ondersteuning voor AES 256-bit GCM encryptie. Deze encryptiesleutel zal vanaf 30 mei de norm worden voor alle gebruikers van Zoom. Via een groen schild weten gebruikers dat hun meeting met GCM beveiligd is. Vanaf die dag zal je ook enkel nog aan Zoommeetings kunnen deelnemen als je versie 5.0 gedownload hebt.

Via een groen schil weten gebruikers dat hun meeting in een beveiligde omgeving verloopt. Afbeelding: Zoom

Misbruik melden

Maar de update bevat nog heel wat nieuwe functies waar we echt wel op te wachten zaten. Zo kan je vanaf nu gebruikers rapporteren die je Zoommeeting komen verstoren. Je kan de gebruikersnaam doorgeven met een beschrijving van wat die juist uitgespookt heeft, eventueel vergezeld van een screenshot als extra bewijs. Hosts zullen vanaf nu ook in staat zijn om iemand anders als host aan te stellen als hij/zij de meeting moeten verlaten. Die persoon krijgt dan alle bevoegdheden waarover een host beschikt. Andere functies zijn het uitschakelen van profielfoto’s tijdens meetings, het optrekken van de wachtwoordlimiet tot minimaal 6 tekens, en het instellen van een vervaldatum op opnames.

[related_shortcode id=”277412″]

Tenslotte zal Zoom via Zoom 5.0 ook transparanter worden over waar de data van de meetings exact wordt opgeslagen. Er ontstond controverse toen bekend raakte dat Zoom op piekmomenten wel eens data omleidde naar servers in China. Gebruikers waren hier niet van op de hoogte. Vanaf nu kan de host van een meeting zelf instellen in welke regio’s de data kan opgeslagen worden. Organisaties buiten China moesten via een opt-in aangeven dat data opgeslagen mag worden op de servers in China. Wie dat niet deed voor 25 april, zal sowieso niet kunnen verbinden met data centers in China.

Of Zoom 5.0 de reputatie van Zoom volledig zal kunnen herstellen, dat moet nog blijken, maar Zoom heeft in ieder geval een belangrijke stap gezet naar een veiliger en transparanter privacybeleid. Zoom 5.0 downloaden kan via deze link.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business