Nieuws

China plant missie naar Mars in juli

De Chinese ruimtevaart heeft grote plannen. Net zoals NASA gaat China in juli een nieuwe rover naar Mars sturen om de planeet te ontdekken.

De China National Space Administration heeft aangekondigd dat het in juli een missie naar de planeet Mars zal organiseren. Die missie houdt twee belangrijke onderdelen in. Enerzijds zal er een capsule een baan rond de planeet maken, maar er zal ook een rover op de planeet worden afgezet die het oppervlakte zal verkennen.

China investeert de laatste tijd veel middelen om op vlak van ruimtevaart zijn voet naast die van de Verenigde Staten te kunnen zetten. De missie in juli is de eerste keer dat CNSA voet aan wal in Mars zal zetten. In 2022 wil China ook zijn eigen onderzoeksstation de ruimte inschieten, als tegenhanger van het ISS. Daarnaast wil China ook eindelijk voor het eerst astronauten naar Mars sturen. Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van China in de ruimtevaart blijft voorlopig het Shenzhouprogramma, waarmee China in 2003 het derde land werd dat mensen de ruimte in stuurde.

Yang Liwei: de eerste Chinees in de ruimte. Afbeelding: china.org.cn

Gezelschap van NASA

Ondertussen begint de ruimtevaart in de Verenigde Staten ook weer op volle toeren te draaien. NASA zal normaal gezien morgen in samenwerking met SpaceX een nieuwe bemanningscrew naar het ISS sturen. Net als China heeft ook NASA plannen om in juli zijn nieuwste Marsrover Perseverance naar Mars te sturen. De rover moet gesteente kunnen meenemen van de planeet. Ook zal het toestel nog gezelschap krijgen van een drone die over het oppervlakte zal vliegen.

Het is niet heel toevallig dat zowel de missie van NASA als die van CNSA in juli gepland staan. Dat blijkt omwille van de positie van de aarde en Mars ten aanzien van de zon in die maand de beste periode zijn.

Als alles goed gaat, dan zal Perseverance in februari aankomen op Mars. Afbeelding: NASA

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business