Nieuws

Gezocht: Sony zoekt ‘bugjagers’ voor PlayStation 4

Sony gaat cybersecurityonderzoekers betalen voor het opsporen en rapporteren van bugs in de PlayStation 4 en bijhorende diensten. Beloningen kunnen tot 50.000 dollar oplopen.

Sony Interactive Entertainment heeft een nieuwe programma voor ‘bugjagers’ opgestart. Met dat programma wil het cybersecurityonderzoekers belonen voor het jagen naar bugs. Het programma is van toepassing voor de console PlayStation 4, het besturingssysteem, bijhorende accessoires, maar ook het PlayStation Network en alle gerelateerde websites.

De bedoeling is dat bugs worden opgespoord en opgelost alvorens hackers ze kunnen uitbuiten. Sony zal de bugjagers zoeken via het platform HackerOne, dat diensten zoals PayPal, Slack, Uber en Twitter al jaren gebruiken om securityonderzoekers te rekruteren. Sony zou hier naar verluidt eind vorig jaar al mee gestart zijn op basis van uitnodiging, maar maakt zijn programma vanaf vandaag publiek beschikbaar.

Beloningen variëren van de ernstgraad van de bug, en ook het platform waarop die gevonden wordt. Voor bugs in PlayStation Network is de laagste beloning 100 dollar en de hoogste 3000 dollar. Een bug vinden in de PlayStation zelf kan een bugjager 50.000 dollar (44.536 euro) opleveren.

Afbeelding: Sony IE

Grootste beloningen

Het idee van bugjagers inschakelen om kwetsbaarheden op te zoeken is ook binnen de gamingindustrie al lang niet meer nieuw. Sterker nog, Sony is zelfs de laatste van de ‘grote drie’ die hier meer start. Nintendo doet dit al sinds 2016, Microsoft startte er dit jaar mee voor de Xbox One. Sony betaalt wel de grootste beloningen uit. Microsoft en Nintendo leggen de grens op 20.000 dollar, wat ook al geen slechte bijverdienste is.

Toch is het nog zeker niet te laat voor Sony om hier nu mee te starten. Het programma kan ook zonder problemen worden doorgetrokken voor de PlayStation 5. Accounts voor gamingconsoles zijn altijd al een populair target geweest voor hackers. De grootste hackersaanval waar Sony IE tot op heden mee te kampen kreeg, vond plaats in 2011. Toen werden de persoonlijke gegevens van meer dan 77 miljoen PlayStation Network-accounts bijna een maand lang publiek blootgesteld. Concurrent Nintendo kreeg dit jaar nog te maken met een grootschalige hackersaanval op de Nintendo eShop. Die aanval trof meer dan 300.000 accounts.

gamingplaystation 4securitysony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen