beademingsapparatuur

De kwaliteitssurvey berekent een kwaliteitsscore op basis van technische problemen die autobezitters in de eerste 90 dagen ondervinden. Problemen met de eerste Model Y-wagens nekken het bedrijf.

JD Power, een Amerikaans marktanalysebureau gespecialiseerd in de auto-industrie, heeft de resultaten van zijn jaarlijkse Initial Quality Survey bekend gemaakt. In dat onderzoek wordt nagegaan hoe goed de kwaliteit is van nieuw aangekochte wagens van alle beschikbare fabrikanten. Dat doet het door bij autobezitters te peilen hoeveel technische problemen van allerlei aard zij ondervonden in de eerste 90 dagen dat ze met de wagen rondreden.

Model Y

Voor het eerst in de 34 jaar dat de kwaliteitssurvey bestaat, nam JD Power Tesla mee op. En als het van Tesla afhangt, is dat meteen ook het laatste jaar. Want het bekende wagenmerk komt er als één van de slechtsten van de klas uit met een score van 250. Die score moet je interpreteren dat er per 100 wagens 250 technische mankementen gerapporteerd werden door de eigenaars.

De slechte score wordt vooral veroorzaakt door de eerste leveringen van de Model Y, die schijnbaar de nodige technische defecten zouden hebben. Het enige goede nieuws voor Tesla is dat de score niet officieel is, omdat JD Power maar in 35 staten Tesla-eigenaars kon bevragen. Toch zegt JD Power een meer dan voldoende ruime steekproef te hebben verzameld om een representatieve kwaliteitsscore te berekenen.

Tesla Model Y: een mooie wagen, maar niet zonder mankementen. Afbeelding: RTL Nieuws

Luxewagens scoren slecht

Nemen we de overige resultaten van de kwaliteitssurvey onder de loep, dan stellen we vast dat luxewagens het opvallend slecht doen. Op de officieel laatste plaats staat Land Rover met een score van 238. Maar ook Audi, Volvo, Mercedes-Benz, Jaguar en Chrysler worden gegrild door hun kopers (zie grafiek). Lexus is één van de weinigen luxemerken die wel goede punten krijgt, zelfs betere dan haar moedermerk Toyota. De lijst wordt aangevoerd door een ex aequo tussen het Amerikaanse automerk Dodge en het Zuid-Koreaanse Kia.

De volledige resultaten van de kwaliteitssurvey. Afbeelding: JD Power

Gerelateerde artikelen

World Car Awards 2020: dit zijn de winnaars

Elk jaar worden de beste auto’s bekroond tijdens de World Car Awards. Dit zijn de winnaars voor 2020, en de beste wagens van 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here