Nieuws

Missie Marsrover Perseverance uitgesteld door problemen met raket

De Marsrover Perseverance zal ten vroegste 30 juli aan zijn missie beginnen. De lanceringsdatum is uitgesteld na technische problemen met een raket.

Het vertrek van de Marsrover Perseverance stond oorspronkelijk gepland voor 22 juli, maar NASA liet via Twitter weten dat die datum nog te vroeg komt. De reden van het uitstel zijn technische problemen tijdens de laatste voorbereidende tests. Met de rover zelf is niets aan de hand, maar wel met de raket Atlas V die Perseverance mee aan boord zal nemen. Een vloeibare zuurstofsensor produceerde abnormale data, en het NASA wil eerst grondig onderzoeken wat daarvan de oorzaak was.

De lancering van de nieuwe rover gaat zo gepaard met de nodige problemen. Die werden mede veroorzaakt door het uitbreken van het coronavirus in de Verenigde Staten, waardoor ook NASA-onderzoekers zo veel mogelijk van thuis uit moesten werken. Het is dan ook niet het eerste uitstel. De eerste deadline van 17 juli werd onlangs geschrapt na een mislukte test met het inkapselen van het ruimtevaarttuig.

Hoewel de deadline nadert, geeft NASA zichzelf nog enige marge. Als ultieme deadline voor de lancering wordt voorlopig 15 augustus vooropgesteld, maar er wordt bekeken of ook die datum niet verlaat moet worden.

Onderzoek naar leven

Het is niet onlogisch dat NASA voorzichtig is met Perseverance. De inmiddels vijfde Marsrover staat voor een ontzettend belangrijke missie. De robot is nog geavanceerder dan zijn voorganger Curiosity. De opdracht van Perseverance is om het biologische (in de mate dat dat bestaat) als geografisch verleden van de planeet Mars in kaart te brengen. Als alles goed gaat, zal hij ook terugkomen met enkele monsters van het oppervlak van de planeet, wat een gigantische doorbraak zou kunnen betekenen in het verdere onderzoek van Mars. Inmiddels is ook China in volle voorbereiding van zijn allereerste Marsmisse, die ook gepland staat voor eind juli.

Marsrovernasaperseverance

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals