Nieuws

Verenigd Koninkrijk ontzegt Huawei dit jaar nog alle toegang tot 5G-netwerk

Volgens Britse kranten zal de regering van Boris Johnson deze week een plan uit de doeken doen om alle aanwezigheid van Huawei in het 5G-netwerk uit te wissen.

The Telegraph en The Guardian berichtten dat premier Boris Johnson een zijn regering beslist hebben om niet meer in zee te gaan met Huawei voor de uitbouw van 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Deze week zal Johnson in het parlement een voorstel uitwerken om Huawei de toegang te kunnen ontzeggen tot het netwerk in maximaal zes maanden. Materiaal van Huawei dat al aanwezig was zal binnen die tijd ook moeten ontvangen worden.

Dat het Verenigd Koninkrijk Huawei de rug toekeert, is het gevolg van een verstrenging van de Amerikaanse handelsban tegen het bedrijf die in mei ging. Die maakte het voor Huawei onmogelijk om nog aan in Amerika geproduceerde computerchips te geraken. De Britse inlichtingendienst GHCQ onderzocht welke implicaties die nieuwe maatregel kon hebben op de infrastructuur in het eigen land. De conclusie van het rapport luidde dat het risico dat Huawei ‘onveilige technologie’ zou gebruiken werd daardoor te groot.

Een nieuwe strategie

De rol die Huawei mocht spelen in de uitbouw van 5G, stond al langer ter discussie in het Verenigd Koninkrijk. In januari dit jaar verklaarde Boris Johnson dat het Chinese technologiebedrijf ‘in beperkte mate’ technologie kon aanleveren. Het bedrijf zou zeker ook geen toegang kunnen krijgen tot de kern van het netwerk, en in een termijn van drie jaar stap voor stap uitgefaseerd worden. De beslissing van de premier stuitte vooral vanuit de conservatieve hoek op protest. Er werd dus ook verwacht dat Johnson nog wel zou terugkomen op zijn passen.

De beslissing om Huawei te weren zal in de Verenigde Staten op applaus onthaald worden. De Amerikaanse regering probeert zijn bondgenoten er namelijk toe aan te zetten om niet samen te werken met Chinese technologiebedrijven voor 5G. Zij verkondigen het standpunt dat Huawei, ZTE en andere operatoren de technologie zouden kunnen gebruiken als spionagetools voor de Chinese regering. Het bedrijf ontkent dat stellig, en op sluitend bewijs voor die claims is het ook nog wel wachten. Toch lijken veel landen het risico niet te willen nemen.

En België?

In België blijft 5G een zeer moeilijke discussie, en er komt nauwelijks schot in de zaak. Uit een recente mededeling van minister van Telecom Philippe De Backer viel wel af te leiden dat de Belgische regering hoogstwaarschijnlijk niet voor Huawei of ZTE zal opteren als leverancier. Als veel Europese landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zouden volgen, is dat een slechte zaak voor Huawei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business