Google mag door een wetswijziging gedetailleerdere foto’s tonen van gebieden in Israël en Palestina. Daar is Israël niet tevreden mee.

Advertentie

De Amerikaanse marktwaakhond voor waarnemingstechnieken besliste eind juni om een beperking op te heffen op satellietbeelden van Israël en Palestina. Al sinds 1997 bestond er een beperking die bedrijven verbood om objecten in het land die kleiner zijn dan 2 meter scherp in beeld te brengen. Nu is die beperking verlaagt naar 40 centimeter. Zoek je bijvoorbeeld Jeruzalem op via Google Earth, dan zou je merken dat je niet zo ver kan inzoomen totdat het beeld volledig wazig wordt.

Door het opheffen van die beperking krijgt Google in principe de toestemming om nieuwe beelden te maken van Israël en zijn bezette gebieden voor Google Earth. Ook andere satellietbedrijven hebben al aangekondigd te onderzoeken wat ze met de versoepeling van de wet kunnen. En daar is de bondgenoot van de Verenigde Staten niet tevreden mee. De mening van het Israëlische leger luidt dat de Verenigde Staten het land een stuk kwetsbaarder hebben gemaakt voor terroristische aanslagen.

Doelwitten selecteren

Israël is namelijk een land dat in voortdurende politieke spanning leeft met zijn buurlanden. Het conflict met Palestina over de bezetting van de Gazastrook sleept al decennialang aan. Als enige joodse staat tussen moslimstaten is het dan ook niet erg geliefd in het Midden-Oosten. Israël vrees dat terroristische bewegingen zoals Hezbollah uit Libanon en Hamas uit Palestina de beelden kunnen gebruiken om hun vijand te bespioneren. Het zou hen ook kunnen helpen om doelwitten voor aanslagen uit te kiezen.

Hoofd van ruimtevaartprogramma’s binnen het leger Amnin Harari is dan ook van mening dat de beslissing van Amerika er één uit economische overwegingen was. Ze willen de eigen satellietbedrijven een concurrentievoordeel geven. Maar Israël heeft liever niet dat hun kritiek militaire infrastructuur scherp in beeld komt. Dat de beslissing zonder onderling overleg werd genomen, stuit hen tegen de borst.

Al zit er mogelijk nog wel een andere politieke adder onder het gras. Doordat de beelden scherper mogen zijn, kunnen ook de joodse nederzettingen in de bezette gebieden duidelijker in beeld worden gebracht. Palestijnse activisten zijn daarom wel tevreden met de versoepeling.

Een satellietbeeld van Jeruzalem gemaakt met Google Earth.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here