Niet iedereen is tevreden over de game The Last of Us Part II. Maar sommigen uiten hun teleurstelling wel op een heel extreme manier, in de vorm van doodsbedreigingen.

Advertentie

The Last of Us Part II kwam uit op 19 juni. Na het succes van de eerste game en het lange wachten op het vervolg, waren de verwachtingen torenhoog. Onze collega Sven was meteen overtuigd (lees hier zijn spoilervrije review), maar de meningen over de game zijn heel verdeeld. Duidelijk had een groot deel van de fans van de eerste game meer verwacht van het vervolg. Op de website Metacritic krijgt de game van de website zelf een 94/100, en van de gebruikers slechts een 5.3/10.

Iedereen mag uiteraard zijn mening hebben over een game, maar teleurstelling kunnen uiten is ook een kunst. En die kunst blijkt niet iedereen even goed te beheersen. Enkele acteurs en medewerkers aan de game postten de voorbije dagen screenshots van beledigingen en zelfs doodsbedreigingen die ze via sociale media ontvingen. Actrice Laura Bailey, die de stem deed voor het personage Abby, postte onlangs screenshots van enkele mensen die haar met de dood bedreigden. Scenarioschrijver Neil Druckmann kreeg dan weer antisemitische reacties naar zijn hoofd geslingerd.

De doodsbedreigingen lopen zo uit de hand dat de studio verantwoordelijk voor de game, Naughty Dog, reageerde op Twitter. Daarin roept de studio op om de veiligheid van haar medewerkers niet meer in gedrang te brengen. De studio hoopt dat discussies over de game op een gezond kritische manier kunnen verlopen.

Lesbische relatie

Één van de verhaalkeuzes waar niet iedereen blij mee lijkt te zijn, is de geaardheid van het hoofdpersonage Ellie. Haar romantische relatie met haar beste vriendin Dina (die zich in het begin van de game al ontwikkelt, dus dit is slechts een kleine spoiler) is een belangrijke element in het verhaal. Neil Druckmann vertelde dat dit een zeer doelbewuste keuze was van hem. Er zijn slechts weinige games die iemand uit de LGBTQ-gemeenschap als hoofdpersonage hebben. Druckmann wilde op die manier het publiek voor de game verruimen, en ondanks de kritiek die hij ervoor krijgt zegt de schrijver dat hij het nooit anders zou gedaan hebben. Ook actrice Ashley Johnson, de stem van Ellie, vond het een goede keuze om het verhaal echter te doen aanvoelen.

Naughty Dog en het team van de game worden in hun statements door veel partijen binnen en buiten de gamingindustrie gesteund. Op ruimere schaal kunnen de incidenten een discussie op gang zetten rond meer tolerantie tijdens het gamen, en de manier waarop gamers online met elkaar en studio’s interageren. Beledigingen en doodsbedreigingen zijn daarbij helemaal niet zo uitzonderlijk, en er wordt ook niet altijd adequaat tegen opgetreden. Zo sprak Nintendo zich gisteren nog uit om pestgedrag tijdens online wedstrijden van hun game Super Mario Smash Bros te veroordelen. Misschien kan de commotie rond The Last of Us Part II daar een kentering in zijn.

Een van de controversiële momenten uit The Last of Us Part II. Afbeelding: Het Belang van Limburg

Wat vond jij van de The Last of Us Part II? Laat het weten in de reacties!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here