Nieuws

Microsoft Teams brengt je samen in virtuele ruimtes met Together Mode

Wil je de afstand tussen jou en je collega’s wat verkleinen? Microsoft Teams’ Together Mode brengt iedereen samen in dezelfde ruimte tijdens een videovergadering.

Microsoft Teams heeft een nieuwe functie aangekondigd die videovergaderingen weer een stukje menselijker kan maken. Want ook al kan je ervoor kiezen elkaar te zien op een scherm, de fysieke afstand blijft toch moeilijk te overbruggen. Een optie is het instellen van dezelfde originele achtergrond, maar Microsoft Teams heeft er iets beter op gevonden. Together Mode brengt jou en je collega’s waar effectief samen.

Together Mode creëert een virtuele omgeving waarin de host en de overige deelnemers van de videovergadering elkaar als hun profielfoto kunnen zien zitten. Er zullen verschillende soorten omgeving worden voorzien, afhankelijk van het aantal deelnemers. Zo zullen meetings met slechts enkele deelnemers plaatsvinden in een koffiebar, terwijl je tijdens videovergaderingen met 49 personen beter in een auditorium kan plaatsnemen.

Om het allemaal wat interactiever te maken, heb je zelfs de mogelijkheid om naar je buren te wijzen of ‘oogcontact’ met hen te maken. Dat wordt mogelijk gemaakt door virtual reality te integreren in een 2D-structuur. Om Together Mode te ontwikkelen, deed Microsoft beroep op de expertise van de excentriek uitziende Jaron Lanier. Lanier is één van de pioniers binnen virtual reality en richtte in de jaren 80 al het eerste bedrijf op dat virtual reality-toepassingen ontwikkelde. Vandaag de dag uit hij zich vooral als grote criticus van het ‘Web 2.0’.

Stress wegnemen

Er zit ook een wetenschappelijke basis achter het idee van Together Mode. Onderzoek blijkt namelijk te hebben aangetoond dat veel mensen zich minder op hun gemak voelen voor een virtuele meeting dan een fysieke meeting. Het wordt ook als één van de meest stressvolle aspecten ervaren van het telewerken. Nu telewerken wellicht nog enkele maanden (en misschien langer) de norm zal blijven binnen veel bedrijven, probeert Microsoft een middenweg te zoeken. Het idee is een ‘kappersstoeleffect’ te creëren, communicatie bevorderen door elkaar in een spiegel te zien.

Volgens Lanier zijn de eerste tests alvast positief. Mensen die een vergadering hielden met Together Mode bleken kalmer te zijn en achteraf ook meer te onthouden van de vergadering. Al erkent Lanier ook dat de virtual reality-technologie nog niet helemaal op punt staat. Eerste gesprekken met Together Mode kunnen dus nog wel wat onwennig aanvoelen.

Microsoft Teams kondigden nog meer verbeteringen aan zijn app aan. Enkele van die vernieuwingen zijn transcripten van meeting, emojireacties, een verbeterde whiteboardfunctie en de integratie met Microsofts virtuele assistent Cortana. Dit alles wordt vanaf augustus uitgerold naar alle gebruikers.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business