Nieuws

Huawei steekt Samsung voorbij als nummer één op de smartphonemarkt

Het is Huawei gelukt: afgelopen kwartaal verkocht Huawei meer smartphones dan Samsung waardoor het marktleider is op de smartphonemarkt.

Het marktanalysebureau Canalys maakte de verkoopcijfers bekend voor de globale smartphonemarkt tijdens het afgelopen kwartaal. En er viel één grote verrassing op te merken: voor het eerst sinds 9 jaar staan Samsung of Apple niet bovenaan. Het was Huawei dat de koppositie greep met 55,8 miljoen verkochte smartphones. Samsung moest genoegen nemen met 53,7 miljoen verkochte smartphones.

Een opvallend resultaat natuurlijk, gezien Huawei nog steeds kampt met de gevolgen van de Amerikaanse handelsban. Die deden de verkoop buiten China ook met 27% dalen in vergelijking met een jaar geleden. Maar in China steeg de verkoop wel met 8%. 70% van alle smartphones die het bedrijf wereldwijd verkoopt, verkoopt het nu in haar thuisland.

Geholpen door corona

Volgens de analisten van Canalys komt de coronapandemie Huawei juist goed uit. China is een van de landen dat het beste uit de coronacrisis is gekomen. Het land lijkt het ergste al achter de rug gehad hebben, en is weer grotendeels uit lockdown. De smartphoneverkoop is in China ook minder getroffen door de crisis dan andere belangrijke markten zoals de Verenigde Staten, Europa, Brazilië en India, waar de smartphoneverkoop volledig kelderde het afgelopen kwartaal. Daardoor kon Huawei de schade nog redelijk beperken: wereldwijd verkocht het ‘slechts’ 5% minder smartphones dan vorig jaar. Samsung, dat in China een marktaandeel van maar 1% heeft, zag zijn globale verkoop met maar liefst 30% dalen.

Dat Huawei nu voor het eerst in haar geschiedenis op nummer één in de smartphonemarkt staat, is een belangrijke overwinning voor het bedrijf. De analisten zijn er van overtuigd dat Huawei dit succesje ook breed zal uitsmeren de komende maanden. Het bedrijf wil consumenten, ontwikkelaars en vooral investeerders blijven overtuigen van de sterkte van het merk. Eerder kon Huawei al verkondigen dat de omzet met 13% steeg in de eerste helft van 2020.

Toch zijn analisten ervan overtuigd dat Huawei haar koppositie niet lang zal kunnen volhouden. Daarvoor blijft het bedrijf te afhankelijk van de Chinese markt. Van zodra de globale economie zich herstelt, zal Samsung de troon weer opeisen. Samsung verwacht zelf dat de verkoop in de tweede helft van dit jaar weer naar het normale niveau zal groeien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business