Nieuws

Chinees technologiebedrijf spant rechtszaak aan tegen Apple’s Siri

Een Chinees AI-bedrijf claimt dat Apple haar patenten zou geschonden hebben voor de ontwikkeling van Siri. De rechtszaak kan dure gevolgen hebben voor Apple.

Shangai Xiao-i Robot Technology Co. Ltd, een Chinees bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van AI-oplossingen, maakt via haar LinkedIn-pagina bekend dat het Apple voor de rechter in Shangai gaat dagen. Het bedrijf meent dat de iPhonebouwer voor de ontwikkeling van spraakassistent Siri meermaals een patent heeft geschonden dat het bedrijf in 2009 bekwam. Siri werd in 2011 geïntroduceerd.

Het Chinese bedrijf voert al jarenlang een juridische strijd tegen Apple en Siri. Al in 2012 claimde het bedrijf voor het eerst dat Apple onrechtmatig gebruik maakte van haar spraaktechnologie. Apple vroeg op haar beurt toen om dat patent ongeldig te laten verklaren. Pas 8 jaar later heeft de rechtbank van Shangai daarover een uitspraak gedaan, en die verklaarde het patent geldig. Dat heeft Xiao-i (uiteraard niet te verwarren met smartphonefabrikant Xiaomi) nieuwe moed gegeven om een rechtszaak aan te spannen.

Verbod op verkoop iPhones?

Het bedrijf gaat meteen ook hoge eisen stellen. Ten eerste eist het bedrijf een schadevergoeding van 10 miljard yuan. Dat is omgerekend 1,22 miljard euro. Maar daar blijft het niet bij. Xiao-i hoopt dat de rechtbank Apple een verbod oplegt om nog producten te produceren en te verkopen die Siri aan boord hebben. Als Apple in het ongelijk wordt gesteld, zou het dus zomaar eens kunnen dat het geen iPhones, iPads en andere gadgets meer mag verkopen in China. En aangezien China de belangrijkste markt is voor Apple naast de Verenigde Staten, zou de schade van de uitspraak een stuk hoger dan de boete kunnen oplopen. Het is in China ook het populairste niet-Chinese merk volgens statistieken van Counterpoint.

Toch is men bij Apple vrij zeker dat het zo ver niet zal komen. In een statement aan Reuters herhaalt de iPhonebouwer wat het al 8 jaar geleden al zei: namelijk dat Siri geen enkel patent schendt. Volgens Apple heeft het patent van Xiao-i ook helemaal geen betrekking op spraaktechnologie, maar enkel op instant messaging en gaming. Bij Apple zijn ze dan ook teleurgesteld dat hun Chinese tegenstander de strijd maar niet wil staken, en ze geven aan hun volledige medewerking aan de rechtbank te verlenen.

applepatentschendingsirispraaktechnologiezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals