Achtergrond, Nieuws

Bill Gates: “Coronapandemie zal eind 2021 voorbij zijn”

Volgens Bill Gates is de wereld nog lang niet verlost van de pandemie. Wij zullen er met een beetje geluk eind volgend jaar vanaf zijn, in arme landen kan het nog veel langer duren.

Wanneer zijn we eindelijk verlost van dat coronavirus? Die vraag stelt iedereen zich al enkele maanden. Het Britse technologiemagazine Wired legde de vraag ook voor aan Bill Gates. In een uitgebreid interview gaf de voormalige baas van Microsoft zijn ongezouten mening over de huidige toestand en de toekomst rond de pandemie.

Gates wil zich toch voornamelijk positief uitspreken. Hij zegt in het interview onder de indruk te zijn van de snelheid waarmee innovatie en onderzoek rond het coronavirus vooruitgaat. Via de Bill & Melinda Gates Foundation pompt de filantropische miljardair zelf miljarden dollars in de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, waaronder ook een onderzoeksproject aan de KU Leuven. Bill Gates ziet zelf veel potentieel in onderzoek naar RNA-vaccins, en gelooft dat dit een vaccin kan voortbrengen dat vanaf volgend jaar op industriële schaal kan geproduceerd worden. Tegen eind 2021 zou de pandemie dan volledig ten einde kunnen zijn. Nog een jaartje geduld dus!

Dat is althans toch het geval voor de ‘rijke wereld’. Het RNA-vaccin is volgens Gates een te dure oplossing voor ontwikkelingsgebieden. Daarvoor kijkt de voormalige CEO naar onder meer Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica om een oplossing te ontwikkelen. Maar die zal er vermoedelijk volgend jaar nog niet zijn. Gates vreest ook dat de nood aan een snel vaccin het risico verhoogd dat onvoldoende geteste vaccins in deze gebieden zal verspreid worden.

Kritiek op Trump en sociale media

Over de actuele situatie is Gates een stuk minder optimistisch. In het interview laat hij zich zeer kritisch uit over de aanpak van Trump en de Amerikaanse regering, die volgens hem helemaal verkeerd was. Gates hekelt de veelvuldige pogingen van de regering om de ernst van het virus te ondermijnen en de valse informatie die Trump tijdens zijn persbriefings regelmatig verspreidde. Gates stelt zich ook vragen bij de kwaliteit van de testen die worden uitgevoerd in het land, door Trump nochtans altijd ‘de beste ter wereld genoemd’. Een project dat hij mee op poten zette in Seattle draaide niet echt uit op een succes, en werd snel weer opgedoekt. Opvallend: tijdens een TED-talk vijf jaar geleden waarschuwde Gates dat wanneer een pandemie zou uitbreken in de Verenigde Staten, het land niet klaar zou zijn om die efficiënt op te vangen. Gelijk heeft hij gekregen.

De journalisten van Wired confronteerden Bill Gates ook met samenzweringstheorieën die over hem rondgaan op sociale media. Daarin wordt de miljardair wel eens vergeleken met een schurk uit Bond-films, die de vaccins voor het coronavirus zou willen misbruiken om chips bij mensen in te planten. Hij maakt zich zorgen dat zulke theorieën een ‘anti-wetenschap’-klimaat kunnen creëren onder de mensen, wat wetenschappelijke vooruitgang in de weg kan staan. Gates vindt dat overheden toegang zouden moeten krijgen tot geëncrypteerde chatdiensten zoals WhatsApp en Messenger om de verspreiding van die fake news-berichten tegen te gaan, iets wat hij blijkbaar zelf ook al zou hebben geopperd aan zijn goede vriend Mark Zuckerberg.

TikTok

Tenslotte werd Bill Gates ook zijn mening gevraagd over de nakende deal tussen Microsoft en TikTok. Heel veel wou de voormalige baas van het softwarebedrijf daar niet over kwijt, buiten dan dat Microsoft zich op onbekend terrein zal begeven en dit altijd risico’s met zich inhoudt.

Het volledige interview met Bill Gates is hier te lezen. Ben jij het eens met zijn uitspraken? Laat het weten in de reacties!

bill gatesbusinesscoronacrisisslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals