Blackberry

De bekende Blackberry is weer terug van (eventjes) weggeweest. Een Amerikaanse startup heeft de licentie overgenomen van TCL.


We kennen hem allemaal, de iconische Blackberry waar 80% van de zakenlui op een bepaald moment mee rondliep. De toestellen met hun eigen OS kregen op de duur zelfs de bijnaam crackberry omdat men er zo aan verslaafd bleek te zijn. Tussen 1999 en 2018 kwamen er tientallen verschillende toestellen op de markt. Maar het Canadese bedrijf kende zijn momentum vooral rond 2010. Alles daarna is geschiedenis. In maart schreven we nog over de onvermijdelijke dood van het merk, maar na regen komt zonneschijn.

Blackberry Curve

Nadat TCL de licentie in handen kreeg en nog twee Blackberry-toestellen uitbracht, besliste het recent om die deal niet verder te zetten. Het einde van Blackberry leek dan eindelijk in zicht. Maar dat is buiten Onward Mobility gerekend.

Een kleine startup uit het Amerikaanse Texas besliste om de licentie van TCL over te nemen en volgend jaar een nieuwe Blackberry uit te brengen. En het bedrijf lijkt grootse plannen te hebben. Volgend jaar al wil OnwardMobility een 5G Blackberry smartphone uitbrengen in de V.S. en Europa. Die smartphone zou – zoals we gewoon zijn van Blackberry – een fysiek toetsenbord aan boord hebben.


Veilig en strak

Peter Franklin, CEO van OnwardMobility, liet al weten dat de nieuwe Blackberry een strak design zal hebben en bij de veiligste smartphones in het rijtje kan. Daaarvoor werkt de startup samen met Blackberry zelf en FIH Mobile Limited. Die laatste is een dochterbedrijf van chipmaker Foxconn.

Het nieuwe 5G toestel zal zoals verwacht Android aan boord hebben, maar is verder voorzien voor zakelijk gebruik. CEO Franklin benadrukt dat heel duidelijk in zijn filmpje, alles wordt gebouwd op ‘enterprise level’.

Rooskleurige toekomst?

Het lijkt erop dat het iconische merk vandaag de dag alleen nog maar kan overleven door licenties te verkopen. Nadat TCL een goede mogelijkheid bleek, heeft iedereen nu datzelfde gevoel bij OnwardMobility. Al is de startup nog geheel onbekend, wie weet gaat hij ons nog verrassen in de toekomst. Wordt vervolgd…