Tesla Battery Day

Elon Musk had gisteren heel wat te vertellen tijdens het jaarlijkse Battery Day-evenement van Tesla. Dit zijn de belangrijkste aankondigingen op een rijtje.


Battery Day is een meeting voor investeerders die Tesla elk jaar organiseert. Elon Musk spreekt er dan over de nieuwste technologische ontwikkelingen waarmee het wagenbedrijf wil experimenteren. Het evenement kan op zo’n publieke belangstelling rekenen, dat het kan herbekeken worden op YouTube. Maar om je drie uur te besparen, vatten we in dit artikel de belangrijkste aankondigingen kort samen.

Koekentrommel

Op ‘Battery Day’ kan je wel verwachten dat de belangrijkste aankondiging over batterijen gaat. Elon Musk presenteerde de zogenaamde ‘koekentrommel’ batterijcel. De cellen zien er an sich niet heel bijzonder: ze hebben een cilindrische vorm en zijn opgebouwd uit lithium-ionen zoals veel andere batterijcellen. Toch kunnen ze voor een revolutie zorgen binnen de elektrische mobiliteit.

Het vernieuwende speelt zich dan ook af in de grotere celhouder van de batterij. De lipjes die fungeren als de positieve en negatieve verbindingspunten tussen de anode en kathode en de batterijbehuizing. Tesla beweert dat door dit nieuwe batterijdesign de autonomie met 16% kan opgetrokken worden omdat de wagen vijfmaal zoveel energie krijgt. Batterijen op deze manier produceren zou ook voor de fabrikant een stuk goedkoper zijn.


Autopilot

De Autopilot-functie zit al een tijdje in Tesla, maar de technologie heeft op dit moment vooral een slechte naam. Dat komt omdat er al heel wat accidenten gebeurd zijn door chauffeurs die Autopilot inschakelen en zich te veilig wanen omdat ze denken dat de wagen volledig autonoom kan denken. Dat is nog lang niet zo, al is dat volgens Elon Musk geen verre toekomstmuziek meer.

Tesla heeft namelijk grondig gesleuteld aan haar autopiloottechnologie. De software werd bijna volledig herschreven. Het grote verschil zit in het labelen van videobeelden. Eerst gebruikte Tesla daarvoor enkelvoudige 2D-beelden, maar nu labelen ze 3D-beelden. Ze labelen ook volledige videosegmenten, nemen alle camera’s tegelijk en benoemen die. De verfijning van het neurale netwerk van de auto en de algehele logica van de auto is drastisch verbeterd. Een eerste bèta van de nieuwe Autopilot zou ergens in de komende maanden gelanceerd worden. Musk maakt zich sterk dat het volledige potentieel van een autonome autopilot bijna volledig benut wordt.

Model S Plaid

Uiteraard passeerde ook wat autonieuws de revue tijdens Battery Day. Zo presenteerde Musk een nieuwe uitgave van de Model S, de Model S Plaid. Musk spreekt van een autonomie van maar liefst 836,85 kilometer, 200 kilometer dan Model S Performance en net meer dan de Lucid Air die Tesla heeft onttroond. Daarnaast zou de wagen een topsnelheid van meer dan 320 kilometer per uur kunnen halen en optrekken naar 100 kilometer per uur in nog geen twee seconden. Enthousiastelingen kunnen nu al de Model S Plaid configureren en bestellen via de website van Tesla. De wagenfabrikant belooft de eerste leveringen tegen eind volgend jaar af te ronden.

Model S krijgt een stevige upgrade.

Goedkope Tesla

Een elektrische wagen is nog steeds een zeer dure aankoop, en daarop vormen Tesla’s verre van een uitzondering. De Model 3 is met een vanafprijs van 35.000 dollar (ongeveer 30.000 euro) wellicht de meest realistisch optie voor de doorsnee consument. Maar Elon Musk is ervan overtuigd dat door onder meer de vernieuwde batterijtechniek toe te passen op termijn de kostprijs van een Tesla tot onder de 25.000 dollar moet kunnen duiken. Zo zou Tesla elektrische wagens een stuk betaalbaarder kunnen maken. Wanneer we de eerste ‘goedkope’ Tesla mogen verwachten, daar plakte Musk nog geen datum op. Het zou wel in minder dan drie jaar tijd mogelijk moeten zijn.

Cybertruck

De Cybertruck is geen nieuwe aankondiging meer, maar Musk had hier toch leuk nieuws over. Het aantal preorders voor de pantserwagen zou ondertussen al de kaap van een half miljoen hebben gerond. Binnenkort start Tesla met de productie van de Cybertruck, om leveringen vanaf volgend jaar mogelijk te maken. Wie de wagen wilde vooruitbestellen, moest enkel een voorschot van honderd dollar betalen.

Tesla Cybertruck
Al een Cybertruck besteld? Afbeelding: Tesla

Battery Day heeft zo weer een goed inzicht gegeven in hoe de toekomst van Tesla en elektrische mobiliteit in zijn geheel. Wil je toch de volledige conferentie bekijken, dan kan dat via onderstaande YouTube-video:Gerelateerde artikelen

Review Tesla Model S Performance (2019): Sneller dan haar schaduw

Na overweldigd te worden door de Model 3, waren onze ogen volledig gericht op de Model S. We wilden deze wagen namelijk ook aan uitgebreide tests onderwerpen en dankzij de lancering van Tesla’s nieuwe besturingssysteem, hadden we daar ook een uitstekende reden voor.

Tesla Battery Day event: wat kunnen we verwachten?

Tesla Battery Day belooft vanavond heel wat nieuwe aankondigingen omtrent Tesla's autotechnologie.
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.