Nieuws

Google zet puntjes op de i in beleid Play Store

Google zal geen uitzonderingen meer maken en verplicht het gebruik van het betalingssysteem in de Play Store. Al is er een omweg.

Google kondigde gisteren op zijn Android Developers Blog enkele veranderingen aan die het wil doorvoeren aan zijn beleid voor de Google Play Store. Vanaf 30 september 2021 zal het de regels rond gebruik van het betalingssysteem in de Play Store strenger handhaven en Android 12 zal het gemakkelijker maken om apps aan te schaffen via een winkel van derden.

Verplicht betalingssysteem

Terwijl Fortnite uit de Google Play Store werd gegooid omdat ze een eigen betalingssysteem hadden opgezet in hun app, zijn er nog steeds bedrijven die hun apps aanbieden aan Androidgebruikers zonder een commissie van 30% te betalen aan Google. Zo weten bijvoorbeeld Spotify en Netflix de regels te omzeilen door hun klanten te laten betalen door middel van een kredietkaart.

Google wil daarom duidelijkheid scheppen en zal alle aanbieders in de Play Store verplichten om gebruik te maken van hun betalingssysteem. Ontwikkelaars krijgen tot 30 september 2021 om de nodige technische veranderingen door te voeren. Tot dan kijkt Google de omzeilingen nog even door de vingers.

Android 12

Deze deadline van 30 september zal hoogstwaarschijnlijk samen vallen of toch in de buurt van de komst van Android 12. Google kondigde namelijk ook aan dat het in de nieuwe versie van het besturingssysteem het gemakkelijker wil maken voor gebruikers om apps te downloaden uit winkels van derden. Zo creëert het een uitweg voor ontwikkelaars die de commissie van 30% niet willen betalen.

Het is nu al mogelijk om een app voor Android aan te schaffen via een downloadwinkel van derden, zoals de Samsung Galaxy App Store. Dat wil Google volgend jaar beter gaan organiseren en gemakkelijker maken. “Het zal gemakkelijker worden voor gebruikers om andere app stores op hun toestellen te gebruiken terwijl de veiligheidsmaatregelen die in Android zijn getroffen niet in gevaar worden gebracht.” Aldus Sameer Samat, Vice President Product Management Android en Google Play.

Rechtszaak

Deze omweg laat Apple niet toe voor iOS. En dat zou wel eens het verschil kunnen maken tussen een mededingingsrechtzaak of niet. In de ‘Coalition for App Fairness’ klaagden verschillende bedrijven, waaronder Epic en Spotify, onlangs nog het concurrentiebeperkende beleid van de App Store aan. Door de mogelijkheid aan te bieden om apps ter beschikking te stellen via downloadwinkels van derden, kan Google deze aanklacht vermijden.

De rechtszaak tussen Apple en Epic zou gepland zijn voor juli 2021. Beide partijen hebben tot 6 januari om relevant bewijsmateriaal in te leveren. In deze zaak klaagde Epic Apple aan omdat deze in een monopoliepositie zou zitten als het gaat over de distributie van apps voor iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business