Nieuws

Oudere Android-smartphones kunnen vanaf volgend jaar websites niet meer openen

Draait je smartphone nog op een oudere versie dan Android 7, dan zal die vanaf september 2021 niet meer in staat zijn om websites met het ISRG Root X1-certificaat te openen.

Let’s Encrypt, een non-profitorganisatie die certificaten voor mobiele websites uitreikt, schrijft op haar website dat het DST Root X3-certificaat van IdenTrust op 1 september 2021 zal vervallen. De autoriteit maakte in haar begindagen gebruik van certificaat om snel ondersteuning te krijgen van de verschillende softwareplatformen waarmee het compatibel is. Dat zijn alle bekende besturingssystemen op de pc- en smartphonemarkt zijnde Windows, Linux, macOS, Android en iOS. Let’s Encrypt ontwikkelde nadien een eigen certificaat ISRG Root X1 waarvoor DST Root X3 plaats zal moeten ruimen.

De meeste smartphonegebruikers zullen daar nagenoeg niets van merken. Alle recente versies van de besturingssystemen accepteren en ondersteunen het nieuwste LE-certificaat. Echter voor apparaten met een software ouder dan 2016 kunnen problemen ontstaan. In de blogpost verwijst Let’s Encrypt expliciet naar Android-smartphones die op een oudere versie dan Android 7 van het besturingssysteem draaien. Volgens cijfers van de autoriteit is dat nog steeds ongeveer een op drie actieve smartphones. Vanaf 1 september 2021 zal de browser een waarschuwing tonen als een website met certificaat wordt geopend.

Firefox Mobile

Er zijn twee manieren om dat probleem te omzeilen. De eerste is de meest voor de hand liggende: je smartphone upgraden naar een nieuwere versie van Android, of een nieuwe smartphone kopen indien je updatetermijn afgelopen is. Oudere versies dan Android 8 worden immers niet meer ondersteund door Google, en ontvangen geen beveiligingsupdates meer. Dat maakt hen zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen. Volgens gegevens van een Brits onderzoeksbureau zou wereldwijd 1 miljard Android-smartphones geen ondersteuning meer krijgen.

Wil je toch blijven vasthouden aan je oude Android-smartphone, dan kan je het certificaatprobleem volgens Let’s Encrypt ook omzeilen door de mobiele browser van Firefox, Firefox Mobile, te gebruiken. Mozilla heeft immers haar eigen websitecertificaten die niet samenhangen met de ondersteuning van een besturingssysteem. Het bedrijf biedt aan ontwikkelaars ook de optie om ondersteuning van DST Root X3 te behouden naast de standaard ondersteuning van ISRG Root X1.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business