Na twee incidenten met de harde schijven kan de data van gratis STACK-accounts niet meer voldoende beveiligd worden.

Advertentie

STACK is een cloudopslagdienst van het Nederlandse webhostingbedrijf TransIP. Hoewel de clouddienst ook betalende abonnementen aanbiedt, kan je met een gratis abonnement al tot 1TB cloudopslagruimte krijgen. Via een mail en een bericht op de website verwittigt TransIP alle gratis gebruikers dat het voor onbepaalde duur niet meer in staat is om de diensten van STACK nog gratis aan te bieden. De verklaring luidt dat ‘de data-integriteit van gratis STACK niet meer gegarandeerd kan worden’.

Problemen met harde schijven

Concreet verwijst het Nederlandse bedrijf naar twee incidenten die in de maanden september en oktober plaatsvonden. Er ontstond een simultaan defect aan meerdere harde schijven, wat ervoor zorgde dat data uit gratis accounts verloren ging. De STACK-infrastructuur is zo opgezet dat een kapotte harde schijf automatisch wordt overgenomen door een reserveschijf. Data wordt zodanig verdeeld dat bij een defect deze data hersteld wordt. Van de gratis accounts wordt geen back-up gemaakt, dit is een dienst waarvoor je wel extra moet betalen.

Volgens TransIP heeft deze manier van werken in het verleden nooit voor problemen gezorgd, tot het noodlot toesloeg in september. In oktober vond een gelijkaardig incident plaats, zij het op kleinere schaal. Maar ook toen ging kostbare data verloren. Het bedrijf excuseert zich aan alle gebruikers die data zijn kwijtgespeeld door de technische problemen, en na een moeilijke overweging is besloten om de gratis accounts stop te zetten. Deze zouden namelijk niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen. De stopzetting zal over drie maanden gebeuren, op 10 februari 2021.

Accounts upgraden

Gebruikers met en gratis account krijgen dus nog even de tijd om te beslissen wat ze gaan doen. TransIP stelt hen drie mogelijkheden voor. Ze kunnen alle data uit hun opslagruimte downloaden om ze elders te bewaren. Als ze opteren om STACK stop te zetten, dan zullen alle bestanden voor eeuwig verwijderd worden.

Gebruikers hebben ook de optie om hun abonnement te upgraden naar een betalend plan, zodat ze extra opslagruimte bovenop een dagelijkse back-up krijgen. Het bedrijf heeft extra servers geïnstalleerd om de capaciteit van de cloudinfrastructuur uit te breiden. Het overzetten van de gratis accounts naar betalende accounts zou door de grote drukte wel langer kunnen duren.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here