Nieuws

Eerste reviews MacBook met M1-chipset: ongezien snelle prestaties en langere batterijduur

De eerste reviews van MacBooks met de nieuwe M1-chipset zijn alvast veelbelovend. De prestaties van de laptops zijn gevoelig beter dan de modellen met een chip van Intel.

Apple stelde haar nieuwe chiptechnologie officieel voor tijdens het evenement One More Thing. De M1 is een chipset met ARM-structuur die Apple volledig in huis gaat produceren. Daarmee verbreekt Apple na 15 jaar haar banden met Intel dat de vaste chipproducent was voor Macbooks en Macs.

Op papier belooft de M1-chipset alvast mooie specificaties. M1 heeft een 8-core CPU die bestaat uit vier high performance-cores en vier high efficiency-cores. Elke high performance-core levert toonaangevende prestaties voor single-threaded taken, en werkt daarbij maximaal efficiënt. Door de speciale structuur kunnen onder meer CPU, I/O en beveiliging gecombineerd worden in één SoC. Dat zou moeten resulteren in snellere responstijden en een lager energieverbruik. Het besturingssysteem macOS Big Sur werd ook volledig in functie van deze nieuwe chiptechnologie ontwikkeld.

In de praktijk

Uit de eerste reviews die we kunnen terugvinden blijken de nieuwe Macbooks die beloftes ook volledig waar te maken. TechCrunch kreeg de 13” Macbook Pro met M1-chipset in handen. Volgens de bevindingen van journalist Matthew Panzarino werkt de nieuwe Macbook sneller dan eender welk model met chipttechnologie van Intel, en opent de laptop de applicaties ‘nog voor dat je je cursor van het icoon verslepen hebt’. Ook zou de batterijduur door de M1-chiptechnologie tot drie maal verlengd worden in vergelijking met vroegere Macbooks.

Ook journalisten van Engadget en The Verge zijn over het algemeen lovend over de nieuwe Macbook laptops. Engadget haalt in hun review eveneens de ongelofelijk snelle opstart- en laadtijden aan, de verbeterde baterijduur en de helderheid van het display aan. Dezelfde positieve punten lezen we eveneens terug in de hands-on testen van The Verge. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk ook minpunten zijn. Zo is het RAM-geheugen beperkt tot 16GB en kan dit niet uitgebreid worden. De nieuwe Macbooks hebben ook maar twee USB-poorten wat voor sommige gebruikers weinig kan zijn, en is de kwaliteit van de webcam beperkt tot 720p.

De minpunten lijken wel niet meer dan kleine ongemakken te zijn in vergelijking met het positieve dat de M1-chipset toevoegt aan de Macbook. Dankzij de keuze voor deze nieuwe chipstructuur is Apple er in geslaagd haar laptops naar een hoger niveau te tillen, en zijn software en hardware nog beter op elkaar afgestemd. De eerste M1-modellen zullen spoedig beschikbaar zijn in de winkels. De Macbook Air M1 is met een prijs van 1359 euro het goedkoopste model. De Macbook Pro 13” M1 kost 1449 euro als je kiest voor de uitgave met 256GB opslag en 8GB RAM, en 2599 euro met 2TB opslag en 16GB RAM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business