Nieuws

Apples hoofd van beveiliging aangeklaagd voor omkoping

Thomas Moyer, hoofd van de beveiligingsdienst bij Apple, werd aangeklaagd wegens beschuldigingen van omkoping. Hij zou een donatie van 200 iPads hebben beloofd aan de Sheriff van Santa Clara in ruil voor vier wapenvergunningen voor Applemedewerkers.

Maandag werd de aanklacht ingediend door een Californische grand jury die het bewijs van de openbare aanklager voldoende achtte om het hoofd van de beveiligingsdienst bij Apple in beschuldiging te stellen van omkoping. Naast Moyer werden ook twee politieagenten uit Santa Clara County aangeklaagd. Het onderzoek nam twee jaar tijd in beslag.

Wapenvergunning

De wet van Californië stelt dat het dragen van een verborgen vuurwapen zonder in het bezit te zijn van de nodige wapenvergunning hiervoor, een misdaad is. Die vergunning is te verkrijgen via de Sheriff, die moet oordelen of een burger de juiste motieven heeft. De aanvraag voor vier vergunningen voor Applemedewerkers werd door de Sheriff weerhouden tot er iets van waarde op de tafel kon worden gelegd.

Op zijn beurt zou hoofd beveiliging Moyer aangeboden hebben om 200 iPads te leveren aan het adres van het politiekantoor. Dat komt neer op een waarde van 70.000 dollar of zo’n 59.000 euro. In feite zouden de toestellen nooit geleverd worden, aangezien last-minute werd ontdekt dat er een huiszoekingsbevel werd uitgevaardigd dat beslag zou leggen op alle documenten met betrekking tot wapenvergunningen.

Onschuldig

Ed Swanson, advocaat van Thomas Moyer, stelt dat zijn cliënt onschuldig is aan omkoping. Hij zou zijn meegesleurd in een vete tussen de Sheriff en de officier van justitie. Ook Apple, die op de hoogte werd gebracht van de beschuldigingen, onderzocht de zaak intern en concludeerde dat er geen wangedrag kon vastgesteld worden. Indien de betrokkenen schuldig worden bevonden kan hen een tijd in de gevangenis te wachten staan.

Carrière

Thomas Moyer werkt al 15 jaar lang voor Apple. Daar kwam hij terecht na een dienst in de marine. Sinds november 2018 staat hij aan het hoofd van de dienst veiligheid. Die afdeling staat in voor de fysieke veiligheid van leidinggevenden en medewerkers, het voorkomen van diefstal in de fysieke Apple Stores en de geheimhouding van nieuwe producten en prototypes.

Naar aanleiding van dit laatste stuurde hij in 2018 een opvallende memo naar medewerkers. Daarin waarschuwde hij voor de mogelijke gevolgen die het lekken van vertrouwelijke bedrijfsinformatie met zich kunnen meebrengen. “De mogelijke criminele gevolgen van lekken zijn reëel, en dat kan voor altijd deel uitmaken van uw persoonlijke en professionele identiteit.”

aanklachtapplecaliforniëomkoping

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals