Nieuws

Apple werkt aan processor met 32 kernen

Apple M1 Chip
Volgens bronnen van Bloomberg zal Apple een vervolg breien aan hun eigen M1-chip met de ontwikkeling van een 32-core CPU.

Met M1 stelde Apple vorige maand op zijn ‘One More Thing’-event een 8-core CPU voor, bestaande uit 4 high performance-cores en 4 high efficiency-cores. Die overstap van Intel naar ARM zou nu een vervolg krijgen. Volgens bronnen bij het financiële persbureau Bloomberg werkt Apple aan een 32-core CPU voor de iMac en MacBook Pro die beter zouden moeten presteren dan de high-end pc’s met Intel chips die we vandaag kennen.

2021-2022

Deze nieuwe chip zouden we ten vroegste eind 2021 kunnen verwachten, bij de lancering van Apples high-end desktopcomputers. In 2022 zou een nieuw model ARM Mac Pro verwacht worden, die nog maar half zo groot is als het huidige model, met de nieuwe 32-core CPU. De duurste Mac Pro desktop komt vandaag met een 28-core systeem.

Daarvoor zou Apple nog andere variaties kunnen uitbrengen, met 8 of 12 high performance-cores en 4 high-efficiency cores. Dat zal afhangen van de productie, aangezien de ontwikkeling van chips een complex proces is en niet altijd verloopt volgens plan.

High-end modellen

Terwijl de huidige M1-chip werd voorgesteld door implementatie in de goedkopere producten als de MacBook Pro-laptop en de MacBook Air reeks, zal de opvolger ook beschikbaar zijn voor high-end iMac desktops. Door de ontwikkeling van eigen Silicon-chips verwacht Apple dat het in 2022 volledig onafhankelijk zal zijn van Intel.

Grafische processoren

Er wordt bovendien ook werk gemaakt van ambitieuzere grafische processoren. In de toekomst zouden we high-end laptops en mid-range desktops kunnen verwachten met 16-core en 32-core grafische onderdelen. In de huidige M1 zijn dat er slechts 7 of 8. Voor het najaar van 2021 of 2022 werkt Apple aan grafische upgrades met 64 en 128 cores voor de duurste modellen.

Na de bekendmaking van het nieuws daalde de waarde van Intel-aandelen met 2,9%, terwijl ze bij Apple een verhoging van 1,3% zagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business