We hebben lang op de release van Cyberpunk 2077 moeten wachten, maar ‘de duurste game aller tijden’ heeft dan toch het levenslicht gezien.

Advertentie

Wie het gamingnieuws volgt, kent het verhaal van Cyberpunk 2077 ondertussen al wel. De eerste aankondiging van de game dateert al van 2012. Toen werd al duidelijk dat Cyberpunk 2077 niet zomaar een game zou worden. Het is één van de meest ambitieuze gameprojecten van de voorbije jaren, misschien wel ooit. Zo ambitieus dat de release van de game herhaaldelijk moest worden uitgesteld door de Poolse ontwikkelaars CD Projekt Red. Het kostenplaatje liep uiteindelijk op tot 270 miljoen euro, wat Cyperbunk 2077 meteen de duurste game ooit maakt. De vorige recordhouder was Grand Theft Auto V, dat ongeveer 220 miljoen euro kostte om te maken.

De verwachtingen voor Cyberpunk 2077 zijn dan ook torenhoog. Analisten voorspellen dat de game in zijn eerste jaar al 30 miljoen keer over de toonbanken zal gaan. De game speelt zich af in het futuristische Night City, een onafhankelijke stadstaat die verscheurd wordt door conflicten. Die wereld kan de gamer vrij verkennen. En daar zal die ook even mee zoet zijn: de game telt maar liefst 450 uur dialoog. Acteur Keanu Reeves is één van de meer dan 100 stemacteurs die meedoet.

Gemengde reviews

De voorbije dagen sijpelden de eerste reacties binnen over Cyberpunk 2077. Die reviews zijn zowel positief als negatief. De gigantische open wereld en het decor van Night City krijgen unaniem lof toegesproken. Gamers spreken van een complexe en intimiderende setting. Maar er zijn ook nog problemen met de eerste versie van de game. Zo zouden er nog heel veel bugs niet opgelost zijn. Dat is best opmerkelijk, want de reden dat de game zo vaak werd uitgesteld was juist omdat de ontwikkelaars een game zonder fouten wilden uitbrengen. Hebben ze zich uiteindelijk dan toch gehaast om de game dit jaar nog in de winkelrekken te krijgen? Eén reviewer zou ook een epileptische aanval hebben gekregen tijden het spelen. De game zal daarom een expliciete waarschuwing tonen dat de game flikkerende lichten bevat die dergelijke problemen kunnen veroorzaken.

Cyberpunk 2077 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, PC en Google Stadia. Een versie voor de PS5 en Xbox Series X is er voorlopig nog niet, al kan de game wel op deze consoles gespeeld worden. Een upgrade voor de next-gen consoles is door Projekt CD Red bevestigd, maar het is nog onduidelijk wanneer die er precies zal komen en hoe die de mogelijkheden van de nieuwe spelconsoles zal benutten.

Cyberpunk 2077 kopen? Bol.com heeft nog Collector’s Editions beschikbaar!