Nieuws

Google voegt verplichte privacylabels toe aan iOS-apps

In tegenstelling tot wat sommige bronnen beweerden, stemt Google toch in om het privacylabel toe te voegen aan de iOS-apps.

De nieuwswebsite Fast Company kwam deze week met het verhaal naar buiten dat Google haar iOS-apps al bewust enkele weken geen updates meer zou hebben gegeven in een poging de privacylabels te omzeilen. Sinds 8 december verplicht Apple in iOS 14 appontwikkelaars om een privacylabel toe te voegen aan hun applicaties met meer informatie over welke data de apps opslaan en hoe ze die verwerken. Apple dwingt op deze manier appontwikkelaars transparant te zijn over hun privacybeleid.

Fast Company merkte op dat veel populaire Google-apps zoals YouTube, Google Drive, Google Authenticator en Gboard al sinds 7 december geen update meer voor iOS hadden gekregen. Toevallig is dat net de dag vooraleer de privacylabels verplicht worden. Volgens Fast Company was het dan ook een bewust manoeuvre van Google om de privacylabels te proberen omzeilen. Google zou dit doen omdat ze nog niet klaar of welwillend zijn om transparant te communiceren over hun privacybeleid, iets waarvoor Google al wel eens in opspraak is gekomen.

Privacylabels deze week toegevoegd

Maar de claims van Fast Company bleken toch net iets te sterk. TechCrunch ontdekte dat de iOS-app van Google Slides wel nog een update had gekregen halverwege december, al was het privacylabel nog niet toegevoegd. De nieuwswebsite vroeg daarom een woordvoerder van Google om meer tekst en uitleg. Die woordvoerder bevestigde aan TechCrunch dat Google wel degelijk van plan is om in te stemmen met het beleid van Apple en de privacylabels toe te voegen. Dat zou zelfs deze week al gebeuren. Het toevoegen van de privacylabels liep gewoon wat vertraging op tijdens de eindejaarperiode.

Google is overigens lang niet het enige bedrijf dat de privacylabels nog niet heeft toegevoegd. Amazon moet dit bijvoorbeeld ook nog toevoegen voor al haar applicaties. Apple lijkt ontwikkelaars ook wel de tijd te gunnen om zich aan te passen aan het nieuwe beleid, en legt voorlopig nog geen sancties op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business