Nieuws

Samsung zet in op robots op CES 2021

Samsung JetBot 90 AI
Volgens Samsung staat de wereld te popelen om robots zoals de Samsung Jetbot 90 AI toe te laten in onze huizen, doorspekt met kunstmatige intelligentie.

Tijdens de grootste elektronicabeurs ter wereld, de CES, laten producenten van over de hele wereld zien wat ze aankomend jaar voor ons in petto hebben… en dat is niet alles, soms lichten ze ook een tipje van de sluier op over de toekomst. Volgens Samsung staat de wereld te popelen om robots als de Samsung JetBot 90 AI toe te laten in onze huizen, doorspekt met kunstmatige intelligentie. 

Samsung JetBot 90 AI robotstofzuiger

Daarbij maakt Samsung alvast een voorzetje met een nieuwe stofzuigrobot, die vol slimme technieken zitten. De nieuwe Samsung JetBot 90 AI zoekt niet alleen op een slimme manier via lidar laserdetectie zijn eigen weg, maar is ook uitgerust met een videocamera. Daarmee kan deze robotstofzuiger objecten identificeren en oordelen of het een heel kwetsbaar stuk is, waar hij beter omheen kan gaan, of dat het bijvoorbeeld een stevige kast is, waar hij best even tegenaan kan stoten. Kabels, vazen, huisdieren en andere kwetsbaarheden worden op die manier gedetecteerd en met rust gelaten.

Naast de camerafunctie brengt de stofzuiger middels laserprojecties de ruimte in kaart, voor een optimaal stofzuigpatroon. Daarmee is de Samsung JetBot 90 AI één van de weinige robotstofzuigers die laserdetectie met optische sensoren combineert. Via de SmartThings-app kun je bovendien zones markeren waar de stofzuiger niet mag komen. Een functie als SmartThings Pet gebruikt AI technieken, camera en sensoren om je huisdieren te verzorgen en een oogje in het zeil te houden.

Zelfreinigende reiniger

Een andere handige functie van de JetBot 90 AI is het forse basisstation, waarin hij zijn opgezogen vuil kan legen tijdens het opladen. We kennen dat natuurlijk van de iRobot Roomba S9 Plus, het is een systeem dat bijzonder prettig werkt. Het extra grote oplaadstation van de Samsung JetBot 90 AI zuigt het vuil uit de robot en loost het indien gewenst in een wegwerpstofzuigerzak.

Er zijn nog geen prijzen of een beschikbaarheidsdatum gegeven voor de Samsung JetBot 90 AI. 

Slimme robots

Volgens Samsung is een stofzuigrobot als dit slechts het begin van de toekomst. Zij zien een breed scala aan toepassingsmogelijkheden door verschillende technieken met elkaar te combineren tot praktische huisassistenten, zoals je die wellicht nog kent uit de futuristische animatieserie The Jetsons. Prettig om te zien dat Samsung er een geheel eigen draai aan geeft. Momenteel hebben ze twee prototypes laten zien. De slimme huisrobot moet volgens Samsung daarmee een soort hub worden voor je huis, die jou begeleidt tijdens je dagelijkse agenda, je werkhouding in de gaten houdt en je helpt herinneren aan de broodnodige beweging (via een koppeling met Samsung Health).

Het eerste prototype dat ze toonden was een echte personal assistant, met een ingebouwde kantelbaar tablet voor het tonen van informatie of het houden van een conference call. Een stoer uitziende Google Assistant op wieltjes, zou je kunnen zeggen. Ze toonden ook een tweede prototype: Handy, een staande robot met één arm, dat via AI zorgvuldig voorwerpen kan pakken en verplaatsen. Zo heb je een extra hand beschikbaar in de keuken, in de woonkamer of waar je maar wilt. De robot kan voorwerpen pakken en klaarzetten, je vaatwasser in- of uitruimen en de was opruimen of de tafel dekken. Combineer die twee en je hebt een briljant hulpje in huis voor al die repetitieve klussen!

airobotCES 2021robotroboticarobotstofzuigersmart home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals