Nieuws

Brussel keurt miljardensteun goed voor accu van de toekomst

Europa accu batterij Europese Commissie
De Europese Commissie maakt 2,9 miljard euro vrij voor onderzoek naar een nieuwe generatie autobatterijen. Met het budget moet Europa onafhankelijk worden van de Aziatische markt.

De batterijmarkt is grotendeels in handen van China, Japan en Zuid-Korea. Europa wil tegen 2025 kunnen concurreren met Azië. Daarom krijgen 12 Europese landen een aanzienlijk budget voor doorontwikkeling.  

Technologische bedrijven in Duitsland, Frankrijk en nog tien lidstaten krijgen de middelen die nodig zijn om de batterij van de toekomst te ontwikkelen. Zo zouden BMW en Fiat graag bijkomend budget naar zich toetrekken. Zij investeren zelf al 9 miljard euro in het project. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is het verstandig om overheden en bedrijven te laten samenwerken en de risico’s te delen.  

Belangrijke evenwichtsoefening 

“Voor zulke grote uitdagingen qua innovatie zijn de belangen te groot om één lidstaat of bedrijf alle risico’s te laten dragen. Het is een logische stap voor de Europese regeringen om de krachten te bundelen bij de ontwikkeling van innovatieve en duurzame batterijen. Dit nieuwe project is een goed voorbeeld van hoe een goed Europees concurrentiebeleid kan samengaan met innovatie en internationale competitiviteit. Er komt ook een grote verantwoordelijkheid bij kijken. De bevolking moet er uiteindelijk de vruchten van plukken”, stelt Vestager in een mededeling van de Europese Commissie

6 miljoen autobatterijen per jaar in 2025

Vicepresident Maros Sefcovic is verantwoordelijk voor het European Battery Alliance. Hij voegt daar nog het volgende aan toe: “Dankzij de focus op een nieuwe generatie batterijen zal dit sterke pan-Europese project voor een revolutie op de batterijmarkt zorgen. Bovendien geeft het de Europese autonomie een boost. Dankzij de European Battery Alliance zal de Europese industrie tegen 2025 jaarlijks minstens 6 miljoen auto’s van batterijen voorzien.” 

Lees ook: Elektrische wagen opladen in vijf minuten? ‘Snelle batterij’ is klaar voor productie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business