Nieuws

PlayStation 5 schenkt Sony beste kwartaal ooit

PlayStation 5 Sony
Riga, Latvia - November 23, 2020: Sony Playstation 5 box on white background
Sony heeft het voorbije kwartaal 4,5 miljoen PlayStation 5-consoles verkocht. Nooit eerder was een kwartaal zo winstgevend.

De verkoopscijfers zijn een evenaring van hun beste kwartaal in 2013, toen de PlayStation 4 gelanceerd werd. In 2020 gingen er ook nog 1,4 miljoen PS4’s over de toonbank. Sony’s game-afdeling klokte af op een omzet van 7 miljard euro. Dat is 40 procent meer dan in 2019. 

PS5 met verlies verkocht 

Naar goede gewoonte was het de verkoop van de games zelf die de cijfers de hoogte injoeg. Die omzet bedraagt 3,82 miljoen euro, het dubbele van de hardwareverkoop. Sony bevestigde dat het eigenlijk geld verliest op elke PS5 die van de band rolt. De chips en andere onderdelen vallen duurder uit om te assembleren dan wat de consument betaalt. Dat lijkt bizar, maar dat was ook bij Sony’s vorige consoles voor geruime tijd het geval. Het is een factor die (noodgedwongen) deel uitmaakt van de bedrijfsstrategie. 

Ook de verkoop van Sony’s PlayStation Plus-abonnementen steeg, met 9 procent. In de mobiele sector en die van videocamera’s boerde Sony dan weer achteruit, net als in 2019. Dat is een trend die zich doorzet in de hele industrie. Alleen Apple lijkt aan dat lot te ontsnappen.  

Tekort aan PS5-consoles 

Sony mag nu hopen op een hoger productievolume bij chipfabrikant AMD, zodat het zelf veel meer PlayStation 5-consoles kan laten maken. Zowel de PS5 als de Xbox Series X gebruiken speciale chips op basis van de Zen 2 (CPU) en RDNA 2 (GPU). De vraag is ontzettend veel hoger dan het aanbod. Het tekort aan spelconsoles in de winkelrekken zal wellicht nog minstens een half jaar aanhouden. 

Lees ook: PlayStation 5 review: een revolutionaire next-gen ervaring

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business