TikTok

TikTok introduceert een nieuwe feature om de verspreiding van desinformatie op zijn platform tegen te gaan.

Advertentie

De Chinese video-app zal zijn gebruikers waarschuwen wanneer de inhoud van bepaalde boodschappen niet geverifieerd kan worden. Dat moet de vaak jonge gebruikers ertoe aanzetten om bewuster om te gaan met het verspreiden van info. De functie moet een grijze zone zoveel mogelijk helpen vermijden: die waarin info niet altijd als een feit bevestigd kan worden. 

Twijfelachtige inhoud geflagd 

Concreet zullen video’s door de beheerders van TikTok geflagd kunnen worden als ‘niet bevestigd door een officiële bron’. Gebruikers zullen de video in kwestie wel nog kunnen delen, al verschijnt die dan niet op het ‘For You’-gedeelte van de app. TikTok zal de gebruiker die de videoboodschap oorspronkelijk deelde melden dat de inhoud geflagd werd.

“We willen dat TikTok’ers heel even blijven stilstaan bij de keuze of ze een video al dan niet delen. Uit vroege tests blijkt dat daardoor 24 procent minder gedeeld wordt”, aldus het bedrijf. TikTok volgt daarmee het beleid van Twitter. In een test moedigden zij hun gebruikers ook al aan om artikels en andere content eerst te fact-checken alvorens ze te delen, met succes.

Strijd tegen desinformatie 

Achter de schermen werkt TikTok samen met een aantal externe bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen van fake news. Als ze bewijzen dat content vals is, wordt de post in kwestie verwijderd. Toch glippen volgens de Chinezen nog heel wat valse berichten door de mazen van het net, zoals bij het geweld in het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad. Dat is ook meteen de reden waarom TikTok zijn beleid verstrengt. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here