De middelbare scholen hebben weer een weekje thuisonderwijs tijdens de zogenaamde afkoelingsweek. Die verloopt niet helemaal vlekkeloos.


Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bereikte met de onderwijskoepels begin dit jaar een akkoord om een afkoelingsweek in te plannen voor het middelbare onderwijs. Middelbare scholen zouden de week voor de krokusvakantie opnieuw uitsluitend online lesgeven. Zo zouden leerlingen twee weken niet meer op school komen, wat de verspreiding van het coronavirus in scholen weer wat moet afremmen. De maatregel moest voorkomen dat scholen dichtgingen nadat in het begin van het januari enkele scholen met een hoog aantal besmettingen te maken kreeg.

De afkoelingsweek is vandaag begonnen, en de eerste problemen hebben niet lang op zich laten wachten. Veel scholen organiseren hun digitale lessen via het online leerplatform Smartschool. Maar door het hoge aantal aanmeldingspogingen was het slechts kwestie van tijd vooraleer de servers het begaven. Leerlingen en leerkrachten over het hele land hadden moeite met zich aan te melden.

Astronomische aantal inlogpogingen

Ook tijdens de beginfase van de eerste lockdown kende Smartschool technische problemen toen scholen noodgedwonen overschakelden op afstandsonderwijs. Maar ondertussen zijn we een jaar verder, en heeft Smartschool ook wel enkele weken de tijd gekregen om zich voor te bereiden op de afkoelingsweek. Woordvoerster Elsie Van Linthout verklaart aan VRT NWS dat het platform haar servercapaciteit de voorbije weken had opgeschaald om te anticiperen. Maar dat bleek toch niet voldoende om het ‘astronomisch hoog aantal inlogpogingen’ te hosten. In minder dan een uur tijd probeerden 1,2 miljoen mensen zich aan te melden. Volgens Smartschool drie keer hoger dan tijdens piekmomenten in vorige lockdowns toen ook lagere scholen gebruik maken van het platform.


Smartschool zou de grootste problemen inmiddels opgelost hebben. Toch valt het niet uit te sluiten dat serverproblemen in de loop van de dag blijven aanhouden. Smartschool snakt nu al naar de krokusvakantie.