Nieuws

Hyundai toont concept wandelende ‘maanauto’

Hyundai gaat een autonome wagen ontwikkelen die de meest extreme omgevingen de baas kan, zelfs de maan.

Het project rond de Apple Car mag dan misschien wel op de helling staan, maar Hyundai heeft haar zin voor avontuur zeker nog niet verloren. Onlangs kondigde de Zuid-Koreaanse autofabrikant aan een merendeel in robotontwikkelaar Boston Dynamics verworven te hebben. Daar zien we meteen al een eerste resultaat van, al startte dit project al voor de overname. Zet je schrap om een van de gekste wagenconcepten ooit te ontdekken.

De Hyundai Tiger X-1 is een autonome robotwagen die zowel kan rondrijden als wandelen. Voluit heet het project Transforming Intelligent Ground Excursion Robot Experiment. Hyundai heeft gisteren de eerste foto’s van de even unieke als bizarre wagen getoond. De Tiger X1 heeft vier uitklapbare poten, zodat de wagen ook kan wandelen op een ondergrond die rijden onmogelijk maakt. Die poten kunnen elk autonoom in verschillende richtingen draaien in functie van de ondergrond. Om dat mogelijk te maken, zijn 28 motoren en sensoren alleen over de vier poten verdeeld. In zijn geheel is de wagen maar even groot als een reiskoffer wanneer hij volledig ingeklapt is, en weegt hij nog geen 12 kilogram. De meeste onderdelen werden met 3D-printers gemaakt.

Loop naar de maan

De wagen lijkt wat op een Marsrover en met een reden. Hyundai maakt zich sterk dat we Tiger X-1 zijn streng kan trekken in alle omstandigheden, zelfs in de meest extreme klimaten. De wagenfabrikant wil de auto dan ook vooral kunnen inzetten voor wetenschappelijk onderzoek in gebieden waar het moeilijk is om menselijke onderzoekers naar toe te sturen. Een van de voorbeelden die Hyundai geeft is de maan.

“Voertuigen zoals Tiger en de onderliggende technologieën geven ons de kans onze verbeelding te stimuleren. Wij zijn voortdurend op zoek naar manieren om het ontwerp van voertuigen te veranderen en de toekomst van mobiliteit te herschrijven”, beschrijft onderzoeker John Suh van de Hyundai New Horizons Studio trots zijn laatste speeltje.

Hyundai verraste tijdens CES 2019 al eens de wereld met de robotwagen Elevate, waarop Tiger X-1 geïnspireerd is. Maar zoals dat vaker het geval is tijdens CES ging het toen om een concept om de technologische capaciteiten van het bedrijf te demonstreren. Nu lijkt Hyundai serieuzer in haar plannen om de robotwagen voor verkoop te produceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business