Nieuws

Mastercard maakt directe betalingen met bitcoin mogelijk

Mastercard is één van de eerste grote globale fintechspelers die haar publieke netwerk zal openen voor bitcoin en andere cryptomunten.

Bitcoin heeft de wind in de zeilen. De koers bereikte eerder deze week een nieuw recordpunt na een massale investering door Tesla, en ook de fintechsector lijkt cryptomunten alsmaar meer te omarmen. Mastercard heeft aangekondigd het betalen met cryptomunten in de ‘echte wereld’ eenvoudiger te zullen maken, door haar kredietkaartnetwerk volledig open te stellen voor bitcoin.

Wat je mening over cryptovaluta ook moge zijn, je kan er niet meer omheen dat ze een steeds belangrijkere rol gaan krijgen in de financiële wereld. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Raj Dhamodharan, hoofd van digitale activa van Mastercard. Het fintechbedrijf ondersteunde al speciale cryptomuntenkaarten via enkele partnerbedrijven, die de betalingen naar traditionele valuta omruilen voor handelaars. Nu gaat Mastercard betalingen met haar kredietkaarten zelf omruilen, wat de transacties sneller en goedkoper maakt voor zowel klanten als handelaars. Dat zal in de loop van dit jaar nog worden doorgevoerd.

Het maatschappelijk draagvlak voor bitcoin zal daardoor aanzienlijk groter worden. Al is dat volgens Mastercard niet de hoofdbedoeling. “Wij willen mensen niet pushen om cryptovaluta te kopen en te gebruiken, maar wij willen de optie wel aanbieden aan klanten en bedrijven. Het is jouw geld, de keuze blijft bij jou”, zegt Dhamodharan. Naast bitcoin zal een select clubje cryptomunten van de ondersteuning genieten.

PayPal

Om echt te kunnen doorbreken als betaalmiddel, heeft bitcoin die ondersteuning van de grote fintechspelers ook wel nodig. Gezien het succes van bitcoin en de nieuwe hype die er al enkele maanden rond hangt, kon het ook niet uitblijven dat de fintechsector mee op de kar sprong. PayPal was de eerste die aankondigde met bitcoin te willen werken. PayPal wil een ‘cryptowallet’ toevoegen aan hun platform waarmee cryptomunten kunnen gekocht en verkocht worden. Mastercard gaat dus nog een stapje verder met het integreren van bitcoin in ons dagelijkse leven.

Ondanks het succes blijven de meningen over bitcoin zeer verdeeld. Is het nu een slimme investering of niet? We horen graag jouw mening in de reacties. In dit achtergrondstuk wegen wij de belangrijkste voor- en nadelen van cryptomunten tegenover elkaar af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business