Nieuws

Stroomverbuik voor bitcoin groter dan dat van heel België

Bitcoin stroomverbruik cryptomunt
Back panel of powerful servers installed in the rack of the server room of the data center
Bitcoin zit in de lift. En dat heeft een onvermijdelijk neveneffect: bitcoin delven jaagt het wereldwijde energieverbruik door het dak.

Alle persoonlijke computers en servers die wereldwijd ingeschakeld worden om de cryptomunt te delven verbruiken meer stroom dan alle Belgen samen. De virtuele munt haalt recordkoers na recordkoers. In amper een jaar tijd is de waarde verviervoudigd. Eén bitcoin is momenteel 40.813 euro waard. 

Gigantisch stroomverbruik 

Die stijgende koers zorgt ervoor dat steeds meer mensen in bitcoin willen investeren. Miners, die in ruil voor berekeningen bitcoin krijgen, zijn steeds op zoek naar krachtigere computers en servers om meer werk te kunnen verzetten. Zo staan er op veel plekken server-boerderijen met honderden computers die niets anders doen dan berekeningen maken om bitcoin te kunnen delven. Zulke ‘server farms’ verbruiken ontzettend veel stroom. Maar hoeveel precies? 

Het Cambridge Center for Alternative Finance ging aan het rekenen. Met een tool kunnen zij het energieverbruik voor het bitcoin-delven inschatten. Daarvoor keken de onderzoekers naar de levensduur van de computers. Ze hielden er ook rekening mee dat niet alle machines even efficiënt draaien.

Relatieve cijfers 

Hun Bitcoin Electricity Consumption Index berekende dat het energieverbruik in 2019 121,06 terrawattuur (tWh) bedroeg. Ter vergelijking: al het stroomverbruik in België bij elkaar geteld was in dat jaar goed voor 82 tWh. Slechts 29 landen verbruiken meer stroom dan de delving van bitcoin wereldwijd doet. 

Fun facts: met 120 tWh kan je bijvoorbeeld alle waterkokers in het Verenigd Koninkrijk 27 jaar lang aan de praat houden. En met het sluimerverbuik in de Verenigde Staten (door toestellen die in stand-by staan) zou het bitcoin-netwerk een volledig jaar kunnen draaien. Het verbruik voor bitcoin moet dan ook gerelativeerd worden. Het gaat om ‘slechts’ 0,55 procent van al het energieverbruik op de planeet. 

Lees ook: Tesla koopt 1,5 miljard aan bitcoin en wil klanten met cryptomunt laten betalen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business