Twitter TikTok
Aug 21, 2019 San Francisco / CA / USA - Twitter headquarters in downtown San Francisco; Twitter Inc is an American microblogging and social networking service

Twitter wou een tijdlang het Indiase ShareChat inlijven. Van dochterapp Moj wilde het Amerikaanse bedrijf een TikTok-rivaal maken.

Advertentie

Drie bronnen meldden aan TechCrunch dat Twitter recent gesprekken voerde om het Indiase ShareChat over te nemen. Daarmee wilden de Amerikanen voet aan wal krijgen in de tweede grootste markt ter wereld. ShareChats dochterapp Moj is een TikTok-variant die al meer dan 80 miljoen gebruikers telt. 

Internationale TikTok-rivaal 

Als het tot een overname zou zijn gekomen, wilde Twitter met Moj de internationale markt op. Dat India TikTok vorig jaar blokkeerde was koren op de molen voor heel wat lokale startups. Zij wilden immers maar wat graag de leegte opvullen in het segment van korte video’s.  

Twitter geldt al als een van de investeerders van ShareChat en wilde de vijf jaar oude start-up opkopen voor 1,1 miljard dollar. Daarbovenop hadden de Amerikanen ook al 900 miljoen investeringsgeld klaarliggen. Uiteindelijk kwam er geen deal. Waarop de gesprekken spaak liepen, blijft een geheim. 

Ook Google en Snap op de loer 

ShareChat heeft ondertussen zijn investeringsronde hervat en praat daarvoor met Google en Snap. De Indiërs claimen dat hun toepassingen maar liefst 160 miljoen gebruikers tellen. ShareChat is beschikbaar in 15 Indiase talen en is immens populair in de kleinere Indiase steden en dorpen, het zogenaamde ‘India 2’ en ‘India 3’. Het is net dat bereik dat ShareChat uniek en gegeerd maakt. Andere spelers bereiken dit segment van de bevolking maar moeizaam.

Ook Twitter is voorlopig alleen succesvol in de grotere Indiase steden. Daar telt het sociale medium 75 miljoen gebruikers. Het Amerikaanse bedrijf maakte eerder wel al een deal met Dailyhunt om Moments (een selectie van tweets in de actualiteit) naar ShareChat te brengen. 

Lees ook: “Tiktok aangeklaagd door Europese consumentenbond”

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here