Google Android updates lente 2021

Google heeft vandaag een reeks nieuwe features aangekondigd die straks naar Android komen. Je kan berichten inplannen en je toestel is beter beveiligd.


Een nieuwe paswoord-check-up-tool moet je wachtwoorden beter beheren en afschermen. Ook de schermlezer TalkBack, Maps, Assistant en Android Auto krijgen nieuwe features. Alle updates worden gebundeld in een upgrade die in de lente verschijnt. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een volledig nieuwe Android-versie. 

Betere beveiliging 

Password Checkup verschijnt straks voor toestellen die op Android 9 of hoger draaien. De toepassing laat je weten wanneer je ergens nog een oud wachtwoord gebruikt dat blootgesteld werd. Daarvoor werkt de feature in tandem met Autofill. Die laat je toe om je snel aan te melden op zowat alle Googlediensten en -apps op Android. Password Checkup zal je wachtwoordenlijst gaan vergelijken met een lijst van gelekte paswoorden. Is er een veiligheidsrisico, dan zal de feature je een oplossing voorstellen. De app kan je ook doorsturen naar Googles bestaande Password Manager om de nodige aanpassingen te doen. 

Berichten inplannen 

Fanatieke chatters hebben ook iets om naar uit te kijken. Voor het eerst wordt het mogelijk om berichten in te plannen en ze later te laten versturen. Op die mogelijkheid wachtten de berichtenfreaks al sinds jaar en dag. Zo kan je een bericht op voorhand opstellen het pas versturen wanneer het volgens jou meer gepast is. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen als je wil chatten met vrienden of familie in een andere tijdzone of om iemand die vroeg naar bed moet niet te storen. Om deze functie te gebruiken heb je wel de nieuwste versie van Android Messages nodig. 


Groter gebruiksgemak 

Nog een belangrijk onderdeel van de update is de toegankelijkheidsoplossing TalkBalk. Die zal blinden en slechtzienden straks nog beter van dienst kunnen zijn. Gebruikers zullen makkelijker door hun toestel kunnen navigeren met hun stem. Lezen, schrijven, e-mails versturen of social media gebruiken wordt binnenkort een stuk eenvoudiger. 

Tot slot deed Google nog wat kleinere aanpassingen binnen Maps, zijn Assistant en Android Auto. Maps zal voortaan ook in dark mode te gebruiken zijn. De notificaties in je lockscreen worden zo ook beter leesbaar. In Android Auto zal je een eigen achtergrond kunnen instellen en met de stem aangestuurde spelletjes kunnen spelen, zoals Trivia en Jeopardy. De Android Auto-update verschijnt volgens Google al “de komende dagen”. Ook oudere Android-toestellen met versie 6 en hoger zullen hem ondersteunen. 

Voor alle andere updates blijft het wachten tot “ergens in de lente”.