Boston Dynamics Spot paintball geweer
Credit: MSCHF

Boston Dynamics is niet bepaald blij met een kunstenaarsgroep die robothond Spot paintballkogels laat afvuren.

Het was maar een kwestie van tijd totdat iemand Spot zou ‘bewapenen’. En ook al gaat het om een kunstproject met een boodschap, toch zag Boston Dynamics dit liever niet gebeuren. De ingenieurs noemen het “provocatief gebruik”. Het kunstenaarscollectief MSCHF verdedigt zijn actie door te stellen dat Spot of gelijkaardige robots toch onvermijdelijk militair ingezet gaan worden. 

Spot’s Rampage 

Het interactieve kunstproject ‘Spots Rampage’ liep gisterenavond. Wie vanop zijn smartphone of computer met Spot een paintball-ravage wilde aanrichten, moest zich stand-by melden. Vervolgens pikte het systeem telkens een random bezoeker uit de lijst. Die mocht dan twee minuten lang de opgezette kunstgalerie besmeuren met een paintball-schietende Spot.  

Dat MSCHF Spot een ‘war dog’ noemt, is bij Boston Dynamics in het verkeerde keelgat geschoten. “Laat ons duidelijk zijn dat we het niet vinden kunnen dat Spot of onze technologie gebruikt wordt om geweld of intimidatie te promoten. Onze missie is om verrassend capabele robots te creëren die inspireren, vreugde brengen en een positieve impact hebben op onze samenleving”, zegt de ontwikkelaar in een mededeling. 

“Vreselijk idee” 

De kunstenaarsgroep heeft lak aan die kritiek. “We hebben erover gepraat met Boston Dynamics en ze vonden het een vreselijk idee. Ze hebben ons twee gratis Spots aangeboden als we het paintballgeweer zouden weglaten. Dat maakte dat we dit gewoon nog harder wilden doen”, klinkt het rebels op hun FAQ-pagina. 

Hoewel Boston Dynamics oorspronkelijke research gesponsord werd door het leger, hebben de ingenieurs de laatste jaren bewust afstand willen nemen van elke vorm van geweld. Zo stellen we de gele robothond het liefst voor als een hulpvaardig huisdier dat schoonmaakt, tuiniert en touwtje springt

Het bedrijf verkocht het voorbije jaar 400 Spot-robots, aan 74.500 dollar per stuk. Ze worden momenteel gebruikt in de bouw, mijnoperaties, kerncentrales en op boorplatformen. In de verkoopovereenkomst staat dat Spot niet gebruikt mag worden om mensen of dieren schade toe te brengen.