Stoke Space Technology Space X herbruikbare raket

Ruimte-techbedrijf Stoke wil ook de tweede trap van zijn raket herbruikbaar maken. Daarmee zou het beter doen dan SpaceX en Rocket Lab.

Advertentie

Alle lanceringsproviders zoeken naar manieren om ruimtevaart kostenefficiënter te maken. De herbruikbaarheid van de raketten speelt daarin een belangrijke rol. SpaceX liet dat in de praktijk ook al zien met de eerste trap van zijn Falcon 9-raket. Die vliegt tot op de grens met de ruimte en keert dan terug. Stoke wil nog een stap verder gaan. Ook de tweede trap van de raket, die zijn lading in een baan om de aarde brengt, moet op termijn herbruikbaar worden. Het ruimtebedrijf kon daarvoor al een budget van 9,1 miljoen dollar inzamelen. 

Dag nadien herbruiken 

“Het is onze filosofie om hardware te ontwerpen die de dag nadien al herbruikt kan worden, zonder dat dit te veel bijkomend onderhoud vraagt. Het is cruciaal om dit soort herbruikbaarheid al van in het begin in te bouwen”, zegt Andy Lapsa, mede-oprichter en CEO van Stoke.  

Het bedrijf wil dat bereiken door ‘ballistische’ terugkeer in de atmosfeer en bijkomend ingebouwd vermogen voor de landing. Verdere details over hoe het zijn doel gaat bereiken, kon Stoke nog niet kwijt. Het wordt alleszins een huzarenstukje om een gevaarte van enkele ton vanop 400 km hoogte en met een snelheid van 28.000 km/u met relatief weinig schade aan de grond te krijgen.  

Kosten optimaliseren 

Lapsa liet eerder bij Geekwire wel optekenen dat de hoogperformante en stabiele injector het belangrijkste element is voor een betrouwbaar systeem. “Het klopt dat een herbruikbaar systeem inherent veel complexer is dan een ‘wegwerpexemplaar’. Maar als we de kosten van een missie willen optimaliseren, dan is die complexiteit absoluut de moeite waard”, besluit hij.

De eerste investeringsronde van 9,1 miljoen dollar is nog maar een eerste stap om nog meer sponsors te overtuigen. Om de volgende mijlpaal te bereiken heeft Stoke een veel groter werkbudget nodig. 

Lees ook: Vlieg in halfuurtje naar China met SpaceX’ Starship

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here