Nieuws

Twitter labelt foute info rond coronavaccins

Twitter heeft aangekondigd dat het eindelijk nieuwe labels gaat introduceren die foute informatie rond de coronavaccins zal gaan markeren.

Opvallend: het gaat niet om een automatisch systeem. Twitter schakelt menselijke moderatoren in die het netwerk moeten afspeuren naar desinformatie. Het socialemediaplatform neemt zo zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen COVID-19, nu de vaccinatiefase zich op gang trekt. 

De labels in kwestie zullen ook als pop-up verschijnen in de retweet-omgeving, zodat ze hun doel zeker niet zullen missen. Zulke labels bevatten korte notities die aanduiden dat bepaalde tweets “misleidend kunnen zijn”. Er wordt ook doorgelinkt naar officiële info van wetenschappelijke bronnen.  

Op termijn wil Twitter het systeem wel meer automatiseren. Het is de bedoeling dat AI gaat leren van de menselijke moderators om later te assisteren bij tussenkomsten. Het project spitst zich daarom voorlopig toe op Engelstalige tweets, totdat de basis op punt staat. 

Strafpunten en waarschuwingen 

Er komt ook een nieuw waarschuwingssysteem voor wie de gebruiksregels van Twitter overtreedt. Daarvoor wordt voortgebouwd op het voorlopige systeem dat het sociale medium optrok na claims over fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Loopt een gebruiker twee of drie ‘strikes’ op, dan wordt diens account 12 uur lang bevroren. Gaat de gebruiker een vierde keer in de fout, dan verliest die voor een week de toegang tot zijn/haar account. Een vijfde overtreding betekent een levenslange verbanning van Twitter. 

Jack Dorsey en co moesten een jaar geleden hun beleid halsoverkop aanpassen om de golf van desinformatie rond het coronavirus te bestrijden. Die zou namelijk mensen in gevaar kunnen brengen. In december kwamen er ook al nieuwe regels om de verspreiding van complottheorieën tegen te gaan. Nu pas gaat Twitter dus doortastender optreden. 

Lees ook: Twitter verwijderde 8.500 misleidende coronatweets 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business