Nieuws

Microsoft Mesh voegt hologrammen toe aan vergaderingen

Microsoft heeft een originele manier gevonden om fysieke afstand te overbruggen. Mesh kan aan de hand van avatars en hologrammen mensen in dezelfde ruimte projecteren.

Na een jaar COVID-19 hebben we ondertussen al zoveel digitale persconferenties gezien, dat ze ons nog maar zelden weten te verrassen. Toch slaagde Microsoft-technicus Alex Kipman er gisterenavond in onze mond te doen openvallen tijdens Microsoft Ignite. Kipman verscheen namelijk in een virtueel aquarium voor een ‘publiek’ van avatars.

Microsoft kondigde namelijk gisteren een nieuw platform aan om meetings en vergaderingen – letterlijk – naar een hoger niveau te tillen. Met Microsoft Teams heeft de softwaregigant vele manieren geprobeerd om de fysieke afstand weg te werken, maar een videomeeting voelt toch altijd wat afstandelijker aan. Microsoft Mesh brengt aan de hand van mixed reality de virtuele en de echte wereld bij elkaar zodat mensen ook vanop afstand samen kunnen zijn.

Alex Kipman maakt een bijzondere entree. Afbeelding: Microsoft

Avatars en hologrammen

Microsoft Mesh projecteert personen in een ruimte waar ze niet aanwezig zijn. Aanvankelijk zal dat eerst in de vorm van avatars zijn. Die zagen er tijdens de presentatie gisteren nog een beetje vreemd uit. De handen hingen los van het lichaam en bij sommige personen vielen de benen weg. Maar je kan wel met de avatar interageren alsof de persoon echt in de ruimte aanwezig is.

Naarmate Microsoft Mesh zich verder zal ontwikkelen, zal de virtuele weergave van personen er ook steeds realistischer uitkomen zien. Met wat Microsoft zelf ‘holoportation’ noemt, kunnen personen als 3D-hologrammen worden geprojecteerd. Microsoft is al jaren aan die technologie aan het sleutelen en met Microsoft Mesh is er eindelijk een toepassing voor gevonden. Het doet wat aan Star Wars denken.

“Dit was altijd onze droom. Het voelt echt alsof je op dezelfde plaats bent.”

Alex Kipman, Microsoft

Ook CEO Satya Nadella heeft grote verwachtingen voor het Microsoft Mesh-platform. Hij vergelijkt de impact die Microsoft Mesh kan hebben nu al met wat de Xbox voor gaming heeft betekend.

HoloLens

Microsoft Mesh ziet er zeer indrukwekkend uit, maar er lijken toch ook wel praktische barrières te zijn voor gebruikers. In principe zal Mesh cross-platform beschikbaar zijn, en het komt naar Windows, macOS en zelfs smartphones. Maar wie met een ‘gewoon’ apparaat inbelt, kan onmogelijk de 3D-ervaring optimaal benutten. Daarvoor lijkt toch vooral een vr-headset vereist. Die heeft Microsoft in huis met de HoloLens en HoloLens 2. Microsoft Mesh is ook wel compatibel met headsets van andere fabrikanten zoals de Oculus. Maar het is toch maar de vraag of bedrijven voor al hun werknemers vr-headsets willen aankopen.

Microsoft Mesh moet de HoloLens 2 een boost geven. Afbeelding: Microsoft

Een exact lanceringsplan lijkt er voorlopig nog niet te zijn voor Mesh. Microsoft zal het als een ontwikkelaarsplatform beschikbaar stellen voor ontwikkelaars om ondersteunende VR- en AR-applicaties in te bouwen. Het lijkt ook wel de bedoeling om Mesh te integreren in Microsoft Teams en Dynamics 365.

Pokémon Go

Microsoft heeft Mesh niet uitsluitend voor een zakelijk publiek ontwikkeld. Het softwarebedrijf ziet ook een groot potentieel in mixed reality voor entertainment in de post-covid samenleving. Met mixed reality kan je namelijk opnieuw concertzalen en voetbalstadions volkrijgen zonder dat er gezondheidsrisico’s bestaan.

Microsoft wil ook gamestudio’s overtuigen mixed reality een kans te geven. Pokémon Go is de game bij uitstek die de amusementswaarde van mixed reality illustreert. CEO van Niantic John Hanke verscheen gisteren als avatar in de keynote om aan te kondigen dat Pokémon Go naar de HoloLens zal komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business