Nieuws

China wil in strijd met VS uitpakken met “grensverleggende tech”

Russische boycot
Cropped image of an engineer showing a computer microchip on the foreground
China wil zijn technologisch onderzoek versnellen, in zijn zoektocht naar “grensverleggende technologie”. Daarom komt er een 5-jarig plan.

De Chinezen willen kunnen wedijveren met de Amerikanen voor de leidinggevende rol in technologische innovatie. Het moet dan ook gezien worden als een reactie op de Amerikaanse sancties die Huawei en SMIC hard getroffen hebben. 

Binnen de 5 jaar wil Peking “van wetenschappelijke en technologische onafhankelijkheid een strategische steunpilaar maken voor de groei van de natie”, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Eerste minister Li Keqiang gaf aan dat zijn land het budget voor onderzoek en technologische ontwikkeling tussen 2021 en 2025 met 7 procent zal opdrijven.

Strijd om halfgeleiders  

Onderzoek moet in de eerste plaats komaf maken met het nijpende tekort aan halfgeleiders (zowat het grootste technologisch-economisch probleem van het laatste jaar). China hinkt achterop tegenover de VS, Taiwan en Zuid-Korea. De complexiteit van de productie voor halfgeleiders is het grote probleem. TSMC (Taiwan) en Samsung (Zuid-Korea) hebben hun leidende rol op wereldniveau te danken aan de toegevoegde technologische kennis van de VS en Europa. 

De grootste Chinese chipfabrikant SMIC staat op de Amerikaanse zwarte lijst voor export. Dat wil zeggen dat de Chinezen de toegang tot Amerikaanse technologie ontzegd wordt. Tegelijkertijd zouden de VS het Nederlandse bedrijf ASML gevraagd hebben om een specifieke tool niet meer naar China te verschepen om zo stokken in de wielen te steken.

Op eigen benen staan 

Daarom wil Peking nu zelf gaan investeren in technologische tools. Enkel zo kan het Aziatische land onafhankelijk zijn eigen chips produceren. De toepassingsgebieden voor halfgeleiders zijn dan ook enorm uitgebreid: van smartphones en computers, tot logistiek en de autosector.  

Daarnaast wil China sterk gaan investeren in artificiële intelligentie, die de opkomst van giganten als Alibaba mogelijk heeft gemaakt. Voormalig Google-CEO Eric Schmidt voorspelt dan ook een bitsige strijd om de titel van ‘s werelds AI-grootmacht. China wil op termijn ook op vlak van quantumtechnologie, hersenwetenschappen, biotechnologie en ruimtevaart zijn voet naast de Amerikanen kunnen zetten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business