Nieuws

Zwitserland stemt tegen digitaal identificatiesysteem

De Zwitserse bevolking heeft met grote meerderheid een systeem om je online aan te melden weggestemd, vermoedelijk uit protest tegen de regering en private bedrijven.

De regering van Zwitserland heeft op haar website de uitslag van een referendum rond de invoer van een digitaal identificatiesysteem, een eID, bekend gemaakt. In Zwitserland is het gebruikelijk dat de overheid het volk laat beslissen over nieuwe wetsvoorstellen via referenda. Met het eID kunnen de Zwitsers zich online identificeren voor het aanmaken van bankrekeningen of om aan te melden bij overheidsdiensten. Gebruik van de eID is volledig vrijwillig. Het systeem klinkt vergelijkbaar met de applicatie Itsme die we in België al enkele jaren hebben.

Het parlement had het systeem in 2019 al goedgekeurd, maar verschillende mensenrechtengroepen hadden een referendum aangevraagd. Swissinfo schrijft dat net geen 2 miljoen van de 8,7 miljoen inwoners die het land telt hun stem uitbrachten. Het referendum draaide uit in een nederlaag voor het parlement. Bijna 65% van de opgedaagden stemden tegen de elektronische identiteit.

Stem voor de privacy

Volgens Zwitserse politicologen is een groot deel van de neen-stemmers niet per se tegen het systeem an sich, maar wel tegen de manier waarop het georganiseerd zou worden. Het beheer van de eID’s zou namelijk in handen komen van private bedrijven en niet de overheid. Burgers moeten hun eID bij een provider opvragen die dan de aanvraag doorspeelt naar de federale regering voor goedkeuring.

De Zwitsers hebben niet echt veel vertrouwen in de manier waarop private bedrijven hun data bewaren. Er zit niets anders op voor de overheid dan het wetsontwerp herbekijken en bijsturen waar nodig. Dat erkent ook minister van Justitie Karin Keller-Sutter: “Er zit niets anders op dan in samenwerking met tegenstanders van het wetsontwerp een beter plan uit te werken. Het is cruciaal voor Zwitserland dat we andere landen weer bijbenen op vlak van digitalisering. Ook al zal het misschien enkele pogingen vragen vooraleer we alles juist krijgen.”  

Protest tegen regering

De regering blijft dus overtuigd dat ze de wet er uiteindelijk zullen doorkrijgen. Maar politicologen menen dat een groeiend sentiment bij de bevolking tegen de regering ook een doorslag kan gegeven hebben voor het referendum. Ook in Zwitserland staat het coronabeleid regelmatig ter discussie. Experten sluiten dus niet uit dat veel Zwitsers gewoon hebben tegengestemd om de regering een hak te zetten. Het openbaar boerkaverbod overleefde wel nipt een volksreferendum.

beveiligingeidzwitserland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals