Nieuws

SpaceX wil Starlink-internet verbinden met auto’s, boten en vliegtuigen

Starlink internet auto boot vliegtuig
SpaceX wil dat het wettelijk mogelijk wordt om Starlink-internet ook ‘onderweg’ aan te bieden, in auto's, boten of zelfs vliegtuigen.

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk diende dat verzoek de voorbije vrijdag in bij de Federal Communications Commission. Het is de eerste grote stap om het Starlink-internet te introduceren in de automotivesector. Als het internet-per-satelliet daar doorbreekt, kan die bedrijfstak gigantisch belangrijk worden voor Musk en de zijnen.  

In de officiële aanvraag gaat het over ‘Earth Stations in Motion’. Daaronder vallen auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. SpaceX motiveert de aanvraag als volgt: “Gebruikers zijn niet langer bereid om hun connectiviteit op te geven wanneer ze zich verplaatsen. Of we nu met een vrachtwagen door het land rijden, met een vrachtschip van Europa naar de VS varen of op een internationale vlucht: de nood aan internet is er altijd”, klinkt het. 

Nog niet voor Tesla’s 

Maar, we hoeven ons nog niet meteen aan Tesla’s met Starlink-internet te verwachten. “We verbinden nog geen Tesla-wagens met Starlink. De terminal is veel te groot”, tweette CEO Elon Musk. “Dit is voor vliegtuigen, schepen, grote vrachtwagens en recreatieve voertuigen”, was hij meteen duidelijk. 

In de aanvraagsdocumenten is niets terug te vinden over een mogelijk nieuw ontwerp van de Starlink-antennes. Volgens SpaceX zouden ze wel “elektronisch gezien identiek zijn” aan de exemplaren die het beperkte cliënteel al ontving. Wel zouden er nieuwe montagepunten voorzien worden om de antenne te kunnen bevestigen op voer- en vliegtuigen.

Intussen draaien er meer dan 1.000 Starlink-satellieten in een baan om de aarde. In zijn invite-only-testfase telt Starlink minstens 10.000 gebruikers. Die bevinden zich in de landelijke gebieden van de VS, waar er normaal gezien geen kwalitatief internet voorhanden is. Een Starlink-kit kost 499 dollar en sinds een goeie maand kan je hem ook bij ons vooruitbestellen voor 99 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business