Nieuws

Twitter klaagt politicus aan die “wraak wil nemen voor Trumps ban”

Twitter heeft Ken Paxton aangeklaagd. Die zou met een onderzoek naar de ban van oud-president Donald Trump Twitter een hak willen zetten.

De Amerikaanse tv-zender CBS News meldt dat Twitter een federale aanklacht ingediend heeft tegen procureur-generaal Ken Paxton. Bij het sociale medium vinden ze dat de Texaanse politicus het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet schendt door Twitter te proberen straffen. Zijn persoonlijke gevoelens zouden daarbij een rol spelen. Volgens de advocaten van het platform gebruikte Paxton zijn politieke macht omdat hij wrok koestert over Twitters keuze om oud-president Donald Trump te blokkeren. 

De Republikeinse politicus zelf beweert dat Twitter de vrijemeningsuiting heeft tegengehouden. Hij beschuldigt verschillende techreuzen ervan dat ze hebben samengewerkt om aan ‘deplatforming te doen’. Sociale media zouden volgens hem samengespannen hebben om Trumps accounts te verwijderen.

Vrije meningsuiting 

De procureur-generaal liet in het verleden al meermaals verstaan dat Twitter, Facebook en Google volgens hem onwettig te werk gaan en subjectief beslissingen nemen tegen rechtse personen en hun overtuigingen. Paxton is van mening dat de sociale media als publieke ruimtes beschouwd moeten worden. Inhoud die in het normale leven wettelijk is, moet dat op de digitale platformen ook zijn, vindt hij.  

Vermoedelijk heeft Twitter van zijn kant ook wel een punt. Als privaat bedrijf is het in zijn recht om te beslissen wat wel en niet gepubliceerd mag worden. Twitter kan ook argumenteren dat Trump in het verleden wel gewoon zijn gang mocht gaan, ondanks dat hij de gebruiksovereenkomst meerdere keren met de voeten trad. Het platform besloot om bij de claims over verkiezingsfraude labels toe te voegen. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari kon het sociale medium naar eigen zeggen niet anders dan Trumps account te blokkeren.  

Trump weer op Twitter? 

Paxtons entourage heeft nog niet gereageerd op de tegenreactie van Twitter. Wellicht zal hij zijn onderzoek gewoon doorzetten. Vermoedelijk kan hij wat steun goed gebruiken, aangezien hij verwikkeld is in verschillende politieke schandalen. De politicus wordt onder meer beschuldigd van omkoperij en misbruik van zijn functie. Haalt Paxton toch een slag binnen, dan volgen er mogelijk boetes voor Twitter. Dat Trumps account hersteld moet worden is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. 

Lees ook: Trump blijft geband op Twitter, “ook als hij opnieuw presidentskandidaat is” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business