Nieuws

Perseverance rijdt rond op Mars en dat klinkt zo

Perseverance Mars rover geluidsopname
Credit: NASA/JPL Caltech
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een geluidsopname vrijgegeven van een rijdende Perseverance in de Jezero-krater op Mars.

De opname dateert al van 7 maart en werd opgenomen door de Entry, Descent and Landing (EDL)-camera van de Marsrover. Die maakte een kort ritje van ruim 27 meter. Perseverance blijkt allesbehalve geruisloos. In het fragment hoor je zijn wielen over gesteente knarsen en geklop door kleine botsingen op het ruwe terrein.  

“Veel mensen die de beelden bekijken staan er niet bij stil dat de wielen van metaal zijn. Wanneer je ermee over gesteente rijdt, maakt dat eigenlijk een hels lawaai”, zegt senior engineer Vandi Verma van de NASA. De lead engineer van het project, Dave Gruel, zei zelfs al grappend dat als zijn auto zoveel lawaai zou produceren, hij onmiddellijk aan de kant zou gaan staan om zich te laten takelen.  

Onverklaard geluid 

De originele opname is 16 minuten lang. Daarin is een schril krassend geluid te horen, samen met de motorgeluiden van Perseverance. Het ingenieursteam onderzoekt naar eigen zeggen nog waar dat hoge, schrille geluid vandaan komt. Vermoedelijk ligt de oorzaak bij het mobiliteitssysteem. Mogelijk gaat het om elektromagnetische storing van een van de elektrische componenten van de rover.  

De NASA deelde op Twitter een kortere, opgekuiste versie van de opname. Daarbij zijn de hardste geluiden gedempt. 

Perseverance bezorgde ons de allereerste geluiden die ooit op Mars opgenomen zijn. Los van de rijdgeluiden heeft een andere microfoon, een onderdeel van de SuperCam, Martiaanse winden geregistreerd. We kregen er ook te horen hoe het klinkt wanneer de robotjeep met zijn laser gesteente verbrijzelt. “Onze ogen geven ons een idee van de verschillen tussen aarde en Mars. Maar geluid is toch een heel andere dimensie”, zei Verma nog. “Het helpt ons om die omgeving van naderbij te ervaren.” 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business