Nieuws

Grondlegger Google Pay en ChromeOS verlaat Google na 15 jaar

Google zwaait binnenkort Caesar Sengupta uit. Hij stond aan het hoofd van de betaaldiensten en het Next Billion Users project van Google, en had ook een groot aandeel in de ontwikkeling van ChromeOS.

Sengupta kondigde zijn nakende vertrek zelf deze ochtend aan via een emotionele open brief die hij op LinkedIn publiceerde. Naar eigen zeggen vind Sengupta tijd om Google na 15 jaar trouwe dienst te verlaten om te kijken of hij ‘ook zonder hulpwielen kan fietsen’. In zijn afscheidsbrief blikt hij terug op zijn lange carrière bij de technologiegigant die in 2006 begon. Sengupta was de grondlegger van enkele bekende diensten van Google.

ChromeOS

Hij startte in 2006 als ingenieur van Google Toolbar, een tool voor webbeheerders die nu Webmaster Tools heet, Payments en Desktop. Drie jaar later kreeg hij zijn eerste promotie binnen het bedrijf. Van 2009 tot 2015 kreeg hij de ontwikkeling van het besturingssysteem ChromeOS onder zijn hoede. Een eerste versie lanceerde in 2011. Sengupta legde dus het fundament voor het hedendaagse succes van ChromeOS, dat sinds kort MacOS heeft voorbijgestoken op de softwaremarkt.

Google Pay

In 2018 stelde Google hem aan als hoofd van de Payments-divisie. Onder zijn impuls lanceerde de fintechafdeling van de techgigant in november vorig jaar een volledig nieuwe versie van de betaalapp Google Pay, die van het platform meer als een betaalmiddel zal maken. Volgens Sengupta waren de reacties op de bètaversie zeer positief. De nieuwe Google Pay is sinds deze maand publiek beschikbaar in de Amerikaanse Play Store. Een globale uitrol lijkt dus niet meer veraf te zijn.

Next Billion Users

Voor de buitenwereld was Sengupta vooral bekend als leider van het Next Billion Users-project. Met dit initiatief wil Google ‘de volgende 1 miljard internetgebruikers’ online krijgen. Het doel is dus om mensen uit derdewereldlanden stabiele toegang tot het internet te bieden. Vooral in zijn geboorteland India wist Sengupta mooie vooruitgang te ontwikkelen met het project.

Poëzie

Een afscheidsspeech is ook altijd het moment om terug te blikken op leuke anekdotes. Sengupta zal zich vooral zijn sollicitatiegesprek in januari 2006. Na het afleggen van enkele praktische proeven werd hem tijdens het gesprek naar zijn persoonlijke interesses gepeild. Toen Sengupta zei een groot poëzieliefhebber te zijn, vroeg de interviewer hem zijn favoriete gedicht op te zeggen. Hij was naar verluidt zo getroffen zijn liefde voor poëzie te kunnen delen tijdens een sollicitatiegesprek, hij geen seconde moest twijfelen toen Google hem een contractvoorstel deed. Verder zal hij zich ook de tijd herinneren dat hij een kantoorruimte deelde met Sundar Pichai, die zich opwerkte van Google en nu moederorganisatie Alphabet. In een interview met Wall Street Journal vertelde hij dat Pichai vroeger een echte grappenmaker was, maar dat de druk van zijn huidige positie blijkbaar weegt op de CEO. “Het is al jaren geleden dat hij nog eens een grap met mij of iemand anders heeft uitgehaald”.

30 april zal de laatste werkdag zijn voor Caesar Sengupta. Concrete projecten voor zijn post-Google loopbaan heeft hij nog niet in de pijplijn zitten. “Onze tijd op aarde is het meest kostbare geschenk. Ik wil nu vooral tijd nemen om te genieten van de wereld rondom en meer te gaan fietsen.” Hij uit ook veel vertrouwen in zijn collega’s om zijn werk verder te zetten. “We hebben een indrukwekkend parcours afgelegd de laatste jaren, maar er is nog veel werk. Ik kijk ernaar uit vanaf de zijlijn onze collectieve visie verder te zien ontplooien. Jullie hebben de wind in de zelen!”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business