Nieuws

Wereldwijd meer Chromebooks dan MacBooks verkocht in 2020

ASUS ChromeOS
ChromeOS was in 2020 populairder dan MacOS, zo blijkt uit cijfers die GeekWire kon inkijken bij IDC, een belangrijke speler op de ICT-markt.

Begin 2020 had dit artikel waarschijnlijk meer als een verrassing gekomen dan vandaag. Het is immers niet verwonderlijk dat Chromebooks het voorbije jaar enorm aan populariteit gewonnen hebben, met een groei van maar liefst 400 procent ten opzichte van 2019.  

Veel daarvan heeft natuurlijk te maken met de lage prijs die je betaalt voor een apparaat met ChromeOS. Kijken we online even rond dan vinden we bij verschillende fabrikanten al een Chromebook voor 299 euro, terwijl je voor een MacBook (Air) al snel 1.100 euro kwijt bent. Voor veel gezinnen is de keuze dan ook snel gemaakt, zeker als er voor meerdere kinderen een laptop moet aangeschaft worden voor thuisscholing. 

Aandeel Windows grootste daler

GeekWire rapporteert dat het eerste kwartaal van 2020 nog niet echt opmerkelijk was. ChromeOS had een marktaandeel van 5,3 procent, terwijl macOS 5,8 procent mocht noteren. Windows domineerde met een aandeel van 87,5 procent. 

Het aandeel van deze laatste ging echter pijlsnel naar omlaag in het tweede kwartaal, tot er nog maar 81,7 procent overbleef in Q2. Plots had ChromeOS 10 procent van de markt in handen en Apple 7,6. Dezelfde trend zette zich door in Q3 en Q4, met een daling van Windows naar 78,9 en 76,7 procent. MacOS steeg nog even naar 8,4 procent maar daalde terug naar 7,7 procent om ruimte te maken voor ChromeOS, dat groeide van 11,5 procent naar 14,4 procent eind 2020. Vergelijken we deze cijfers met 2019, dan daalde het aandeel van Windows met 5 procent, terwijl MacOS 0,8 procent groeide en ChromeOS 4,4 procent won

Google lijkt dus de grote winnaar te zijn, al moet er rekening gehouden worden met het feit dat de verkoop van computers in 2020 met 5 procent gestegen is naar zijn hoogste punt in meer tien jaar. Microsoft en Apple zullen het verschil in marktaandeel dus niet gemerkt hebben in hun omzet. 

Toekomst van ChromeOS

Wat dit betekent voor de toekomst is echter nog onduidelijk. Veel studenten die nu vertrouwd geraken met ChromeOS kunnen er immers voor opteren om het besturingssysteem ook na hun opleiding te blijven gebruiken. Momenteel stelt Windows zich nog sterk met een groot aanbod van professionele tools die niet op ChromeOS beschikbaar zijn, maar steeds meer applicaties beginnen te voorzien in een cloudversie en ook gaming hoeft zich niet langer te beperken tot een Windows-computer met diensten zoals Stadia. 

Je kan natuurlijk ook steeds een oude laptop omvormen tot ChromeOS-apparaat. Hoe je dat doet leggen we hier uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business