Nieuws

Facebook tweakt opties voor nieuwsfeed

Facebook privacy reacties
Facebook gaat de opties voor zijn nieuwsfeed aanpassen. Zo kan je kiezen wie mag reageren en wordt recent nieuws toegankelijker.

De socialenetwerksite komt zijn gebruikers tegemoet met extra privacymogelijkheden. Wie een publieke update plaatst, kan straks bepalen dat bijvoorbeeld alleen bevriende accounts erop kunnen reageren. Het wordt ook mogelijk om de interacties te beperken tot de getagde mensen.

Daarnaast maken Zuckerberg en zijn kornuiten het voortaan eenvoudiger om terug te keren naar nieuwsfeed voor het meest recente nieuws. De feed met alle updates in chronologische volgorde werd in 2009 al naar de achtergrond geschoven. Sindsdien kwam er heel wat kritiek op de nieuwsfeed die gebruikers standaard te zien kregen. Vaak stonden er irrelevante posts of gedateerde berichten. Het mag dan ook verbazen dat Facebook daar nu pas een mouw aan past.  

Vicepresident Nick Clegg deelde woensdag mee dat “een gebrek aan transparantie en beschikbare informatie tot wantrouwen had geleid”. Daarom verschijnt er binnenkort een feedfilterbalk bovenaan het nieuwsoverzicht. Daarmee kan je voorrang gegeven aan updates van 30 vrienden of specifieke pagina’s. Ook het meest recente nieuws, waarvoor je tot voor kort in de menu’s moet gaan zoeken, is zo weer binnen handbereik in het hoofdscherm.  

Beeld: Facebook

Verliefd koppel 

Ondanks de veranderingen, zegt Clegg dat “Facebooks algoritme dat de volgorde van inhoud en advertenties bepaalt, nog altijd een meerwaarde biedt aan de samenleving”. Hij vergelijkt het op de officiële blog zelfs met een verliefd koppel waarbij één iemand de boodschappen doet en de andere het eten kookt. “Je nieuws wordt grotendeels bepaald door je eigen keuzes en gedrag”, lijkt hij de verantwoordelijkheid te verleggen.  

Om meer transparantie te bieden zal de pagina achter de link “Waarom krijg ik dit te zien?” de criteria geven voor de aanbevolen berichten van mensen en pagina’s die de gebruiker niet volgt.  

De functie komt eerstdaags naar Android en zal enkele weken later ook op iOS beschikbaar zijn. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business