Nieuws

Ingenuity-helikopter overleeft eenzame koude nacht op Mars

Ingenuity NASA helikopter vierde vlucht
Ingenuity, de kleine helikopter die Perseverance op zijn buik droeg, heeft voor het eerst alleen de nacht doorgebracht op de Rode Planeet.

De drone-achtige helikopter maakte enkele weken geleden al een succesvolle, korte testvlucht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft intussen een nieuwe mijlpaal bereikt: Ingenuity hoefde voor een koude Martiaanse nacht niet terug te keren naar Perseverance.  

De Marsjeep dropte Ingenuity als op een eerste schooldag en nam wat afstand. Het voorbije weekend kon de kleine heli zonlicht verzamelen met zijn panelen. De eerste nacht die volgde, was voor de NASA toch een grote hindernis. De opluchting was dan ook groot toen Ingenuity de donkere, energieloze nacht op Mars goed doorkwam. Met reden: de temperatuur duikt ‘s nachts in de Jezero-krater tot wel min 90 graden Celcius. Het was dan ook zaak voor de heli om zichzelf warm te houden met de verzamelde zonne-energie en isolatie. Dat lukte wonderwel. Perseverance observeerde het experiment als een echte moederkloek. De mini-heli kon ook nieuwe beelden schieten.

https://www.youtube.com/watch?v=99ubhLI4-Yk

Grote testvlucht 

In een volgende fase moet Ingenuity een systeem-check doen, zijn rotoren weer vrijmaken en de motoren testen. De eerste grote testvlucht stond gepland voor 8 april, maar schuift op naar de 11de. De mini-heli zal daarbij voor langere tijd over het Marsoppervlak zweven.  

De NASA ziet het als een stukje luchtvaartgeschiedenis. Leuk detail is dat Ingenuity een stukje stof van het vliegtuig van de Wright Brothers aan boord heeft. Zij maakten de eerste bemande vlucht op aarde, op 17 december in 1903. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business