Nieuws

Robothond Spot gebruikt in training Franse leger

Boston Dynamics robothond Spot ingezet leger
Een militaire school in het noordwesten van Frankrijk heeft robothond Spot gebruikt voor trainingsoefeningen. Boston Dynamics is not amused.

The Verge meldt dat Spot (naast verschillende andere robots) ingezet werd door het Franse leger voor militaire oefeningen. Dat gebeurde bij een tweedaagse opleiding waarbij het de bedoeling was “de toegevoegde waarde van de robots in actiescenario’s te testen.” Boston Dynamics wist dat de Franse overheid Spot gebruikte voor het leger, maar niet dat het om dit soort tactische aanvalsoefeningen ging. 

Boston Dynamics staat bekend om zijn vredelievend beleid. Zo was het techbedrijf bijzonder boos toen een kunstenaar Spot had uitgerust met een paintballgeweer, ook al ging het om een kunstproject. De robotbouwers zeggen dat ze niet noodzakelijk tegen militaire toepassingen zijn, zoals bijvoorbeeld het in veiligheid brengen van soldaten. Ze zien Spot liever niet op een aanvallende manier ingezet. Boston Dynamics evalueert zijn beleid om robots eventueel in te schakelen voor verkenningsopdrachten en andere, meer passieve taken. 

Levensredder

Met de oefeningen wilde Frankrijk militairen in opleiding aan het denken zetten over hoe robots ingezet kunnen worden in gevechtssituaties. Tijdens de drie offensieve en defensieve missies werd Spot naar verluidt voornamelijk ingezet voor verkenning. De scenario’s werden eerst zonder en daarna met Spot afgewerkt. Er namen ook andere robots deel aan de oefeningen, waaronder de OPTIO-X20, een soort tank op afstandsbediening. Die moet oprukkende soldaten van dekking kunnen voorzien. 

De robots zouden de operaties vertraagd hebben, maar hielden de soldaten wel veilig. Eén soldaat gaf zelfs aan dat hij in de variant zonder Spot gesneuveld zou zijn. In het andere scenario redde de verkennende robothond zijn leven.  

Hoewel de eerste robots van Boston Dynamics, waaronder de mens-achtige Atlas, door het Amerikaanse leger gefinancierd werden, wil het bedrijf nadrukkelijk afstand nemen van militaire banden. Wie bijvoorbeeld een eigen Spot wil kopen, moet akkoord gaan met de gebruiksovereenkomst. Die stelt dat de robot “niet gebruikt mag worden om een persoon of dier te intimideren of schade toe te brengen of een wapen te gebruiken”. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business