Nieuws

Sony kondigt Xperia 1 III aan met 4K 120Hz OLED-scherm

Sony Xperia 1 III
Sony heeft vandaag de Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III aangekondigd en zet daarmee opnieuw in op entertainmentwaarde en fotografie.

Vorige jaar mochten we al de Xperia 1 II reviewen en we ontdekten een smartphone die heel wat te bieden had, bijvoorbeeld dankzij het 4K-display, goede audio en uitgebreide fotografische mogelijkheden. Tegelijkertijd bleef het wel een smartphone gericht op een zeer specifieke doelgroep. Dezelfde kernelementen blijven voor de Xperia 1 III alvast behouden, maar de nieuwe line-up heeft ook heel wat meer te bieden. 

Met Xperia wil Sony zijn gebruikers verbinden met hun passies, ongeacht of deze bestaan uit foto- en videografie, audio, cinema of gaming. Sony heeft een sterke geschiedenis in al deze industrieën en kan dus rekenen op de expertise van hun verschillende teams. 

Variabele telefotolens

Op cameravlak zien we zo bijvoorbeeld voor de eerste keer een variabele telelens gecombineerd met een dual PD sensor. Hierdoor kan je een brandpuntafstand van 105mm behalen naast de standaard afstand van 70mm die we ook in de Xperia 1 II zagen. Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt van bewegende onderdelen in de lens. Je krijgt dus een beter resultaat dan bij een digitale zoom. Bij het wisselen tussen 70 en 105mm zal de focus zich bovendien snel aanpassen. De telefoto wordt vergezeld van een standaard en ultra-wide lens met brandpuntafstand van 16 en 24mm respectievelijk. 

Real-time oog-autofocus (Eye AF) met real-time tracking voor mensen en dieren is nog steeds aanwezig en er kunnen deze keer tot 20 beelden per seconde gemaakt worden in de Burst Mode, inclusief ruisreductie in weinig licht. De Pro camera-app zal versmolten worden met de gewone zodat het nog makkelijker is om te wisselen tussen beide. 

4K HDR OLED 120Hz voor Xperia 1 III

Wat het scherm betreft maakt Sony eindelijk de stap naar 120Hz, een verdubbeling van de 60Hz die we vorig jaar zagen en ongetwijfeld een groot verschil in de vlotheid van het 6,5” display (6,1” voor de Xperia 5 III). De 21:9 CinemaWide beeldverhouding blijft behouden en de Xperia 1 III laat je ook nog steeds genieten van 4K, terwijl de Xperia 5 III het met 1080p moet stellen. Gamers kunnen bovendien profiteren van 240Hz Motion Blur-vermindering en een touch scanning rate van 240Hz. Een nieuwe Game Enhancer zorgt voor de best mogelijke gameplay-ervaring. De geluidservaring wordt geleverd door full-stage stereo speakers die tot 40 procent luider zijn dan de vorige generatie en 360 Reality Audio ondersteunt voor betere immersie.Je kan ook nog steeds een hoofdtelefoon aansluiten via de 3,5mm-aansluiting die vorig jaar werd teruggebracht.

Specificaties

Aan boord vinden we een Qualcomm Snapdragon 888 5G SoC en Qualcomm Adreno 660 GPU die grafische rendering tot 35 procent sneller doet dan de vorige generatie. De batterij van 4.500mAh kan 50 procent opgeladen worden in 30 minuten met de 30W-oplader en er is ook ondersteuning voor draadloos opladen.  

Prijzen werden nog niet bekendgemaakt voor de nieuwe Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III, maar bij de Xperia 1 II was de adviesprijs 1.199 euro. De telefoons zullen in de vroege zomer van 2021 verschijnen, wat in lijn is met de vorige generatie. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business