Nieuws

MOXIE maakt van Marslucht inadembare zuurstof

MOXIE Perseverance zuurstof maken op Mars
NASA/JPL-Caltech
Perseverance is er met zijn MOXIE- experiment in geslaagd om CO2 uit de Marslucht te halen en die om te zetten naar inadembare zuurstof.

Hoewel de NASA met Perseverance in de eerste plaats wil speuren naar tekens van (uitgestorven) leven op Mars, heeft de robotjeep verschillende wetenschappelijke experimenten aan boord. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie had Perseverance uitgerust met een instrument met de naam MOXIE: Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization. De tool is niet veel groter dan een broodrooster en kan koolstofatomen scheiden van zuurstofdeeltjes door de lucht op te warmen tot wel 1.470 graden Celsius.  

Veelbelovend voor de toekomst 

Bij de eerste test kon MOXIE zo’n 5 gram aan zuurstof produceren. Dat is in theorie genoeg om een astronaut een tiental minuten van zuurstof te voorzien in een atmosferisch pak. Volgens de NASA is dit kleine experiment een grote stap voor toekomstige missies van en naar Mars. Zowel de astronauten als de raketmotoren hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren.  Eén enkele raket met vier astronauten aan boord heeft zo’n 25.000 kg aan zuurstof nodig om van de grond te komen.

NASA/JPL-Caltech

Omdat het veel moeilijker is om zuurstof naar Mars te vervoeren, is het praktischer om die inadembare lucht ter plaatse te produceren. Als wetenschappers daarin slagen, wordt de Rode Planeet verkennen plots weer een stuk eenvoudiger. Eerder deze week bereikte de Marshelikopter Ingenuity (een onderdeel van Perseverance) een nieuwe mijlpaal. De kleine helikopter maakte de eerste vlucht op een andere planeet. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business