Nieuws

Microsoft Teams ziet aantal gebruikers bijna verdubbelen op een jaar tijd

Het eerste kwartaalrapport van 2021 maakt het ‘corona’-effect op Microsoft Teams pas echt zichtbaar. Op een jaar tijd verdubbelde het aantal gebruikers bijna.

Microsoft heeft de eerste kwartaalresultaten van 2021 gepubliceerd. Zoals elk kwartaal liet de softwaregigant weer mooie cijfers optekenen. Met een omzetstijging van 19% (41,7 miljard dollar) in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 overtrof Microsoft de verwachtingen van analisten. “De adoptie van digitale technologie is nog lang niet aan het afremmen. Ze is zelfs nog aan het versnellen”, verklaart CEO Satya Nadella de mooie cijfers.

Er is één Microsoft-applicatie bij uitstek die symbool lijkt te staan voor de digitale transformatie die we doormaken: Microsoft Teams. Sinds maart vorig jaar moesten we massaal onze toevlucht zoeken tot videochatplatformen om in contact te blijven met collega’s, vrienden en familie. Daar heeft Microsoft Teams logischerwijs de vruchten van geplukt. Toen Microsoft zijn kwartaalrapport van maart 2020 bekend maakte, telde Teams 75 miljoen dagelijkse gebruikers. Vandaag zijn dat er 145 miljoen. Dat tweette productmanager voor Office 365 Jeff Teper. Een bijna-verdubbeling op slechts een jaar tijd. Bovendien zijn er sinds oktober 2020 nog eens 30 miljoen bijgekomen, wat lijkt aan te tonen dat de videovergadering niet snel meer zal verdwijnen. Daar heeft een vernieuwde interface mogelijk een rol in gespeeld.

Microsoft zit in de wolken

Microsoft Teams is één van de commerciële clouddiensten uit het Office 365-ecosysteem. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de cloudafdeling van Microsoft ook een sterke groei doormaakte. Microsofts Intelligent Cloud-portfolio zag de omzet jaar-over-jaar met 23% stijgen (tot 15 miljard dollar). Dat is vooral een gevolg van de explosieve groei die de Azure-producten en -diensten doormaken. Voor het derde jaar op rij groeide Microsofts belangrijkste cloudplatform met 50%.

Niets wijst in de richting dat het succes van Azure snel zal afremmen; experten voorspellen zelfs dat uitgaven van bedrijven binnen dit domein van miljarden naar biljoenen dollars per jaar gaan uitgroeien.  Azure is de tweede grootste speler in de cloudmarkt met een marktaandeel van rond de 20%, na Amazon AWS dat 31% van de markt in handen heeft. Microsoft mag even met het hoofd in de wolken zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business