Nieuws

Huawei kijkt naar EV-markt om dalende smartphone-verkoop op te vangen

Huawei 5G Verenigde Staten
De omzet van Huawei kreeg voor het tweede kwartaal op rij rake klappen. De EV-business moet de slabakkende smartphone-tak rechttrekken.

Huawei heeft net als Baidu en Xiaomi zijn pijlen gericht op de EV-markt. Die heeft volgens de techbedrijven een gigantisch potentieel, ook in China. Voor Huawei is het mogelijk een welgekomen oplossing om zijn slabakkende smartphonebusiness te compenseren.  

Naast de zogenaamde connected cars, kijken de Chinezen naar smarthome- en worktoepassingen. Het bedrijf investeert daarom 1 miljard dollar in de ontwikkeling van zelfrijdende technologie en elektrische voertuigen. Om EV’s aan de man te helpen brengen, kijkt Huawei naar partner Chongqing Sokon Industry Group. 

Grote uitdaging 

Volgens Bloomberg moest Huawei een omzetdaling noteren van maar liefst 17 procent. Die bedraagt 23 miljard dollar, voor de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is een nog grotere daling, tegenover die van het laatste kwartaal van 2020 (-11 procent).  

“2021 zal een heel uitdagend jaar worden voor Huawei. Tegelijkertijd betekent het ook het begin van een duidelijke nieuwe strategie voor de toekomst van het bedrijf”, zei bestuurslid Eric Xu in een mededeling. “Huawei zal zich op technologische vernieuwing blijven richten en blijft investeren in eigen ontwikkeling. Op die manier willen we de voorraad op peil houden onder de strenge sancties”, klinkt het vastberaden. 

Huawei heeft er het woeligste jaar in zijn geschiedenis opzitten. Dat begon met de sancties van de regering-Trump, waardoor de smartphonetak rake klappen kregen. Ook niet te vergeten: de interne chipproductie en de ontwikkeling van 5G liep enorme vertraging op. Huidig president Joe Biden lijkt niet van plan om van koers te wijzigen. Oprichter Ren Zhengfei moet zo zijn heil zoeken in andere groeimarkten, zoals landbouw, gezondheidszorg, cloudtechnologie en dus elektrische wagens.

Lees ook: Huawei: “Amerikaanse sancties raken ons hard”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business